Baròmetre electoral a Galícia

El CIS no garanteix al PP majoria absoluta davant un BNG a l’alça

Rueda obtindria un 42,2% dels vots el 18 de febrer, mentre que els nacionalistes serien la segona força amb el 32,9%

El CIS no garanteix al PP majoria absoluta davant un BNG a l’alça

XOÁN ÁLVAREZ

1
Es llegeix en minuts
belén TEIGA

L’escenari polític està obert i la possibilitat d’un canvi a Galícia després de 15 anys de lideratge del PPdeG a la Xunta sembla més probable que mai. Almenys així ho reflecteix l’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Tot i que els populars, encapçalats per Alfonso Rueda, continuarien com la força amb més representació a la Cambra autonòmica. La majoria absoluta, que se situa en els 38 escons, estaria pendent d’un fil. L’enquesta col·loca el PPdeG com el partit més votat, amb el 42,2% dels vots, però li atorga entre 34 i 38 seients, cosa que suposaria una forta baixada respecte als 42 que va aconseguir en els comicis del 2020 Alberto Núñez Feijóo.

En el costat contrari de la balança, els resultats del BNG es dispararien, i arribarien a aconseguir entre 22 i 26 diputats, davant els 19 amb els quals va comptar aquesta legislatura, que ja van ser una dada històrica per a la formació liderada per Ana Pontón. El CIS planteja, per tant, que el Bloc pugui trencar el seu sostre electoral el dia 18 de febrer, quan estima que obtindria el 32,2% dels vots.

La mostra, realitzada a 3.743 gallecs entre els dies 29 de gener i 1 de febrer, reflecteix un PSdeG que continua estancat amb una forquilla que es mou entre els 13 i els 15 escons. Actualment, el partit pel qual ara es presenta com a candidat José Ramón Gómez Besteiro compta amb 14 seients a la Cambra. En el seu cas, aconseguiria el 20,1% dels sufragis. El mapa electoral que proporciona el CIS es completa amb la possible entrada de dues formacions més, tot i que no dona res per segur. Sumar, amb Marta Lois al capdavant, i Democràcia d’Ourense, amb Armando Ojea, estarien a les portes d’aconseguir un representant.

Notícies relacionades

Més ben valorada

De nou, el CIS col·loca Ana Pontón com la candidata més ben valorada entre els gallecs, amb una nota mitjana de 5,74 punts, dues centèsimes per sota que en el sondeig anterior. La segueix Alfonso Rueda, que també aconsegueix l’aprovat dels residents a la comunitat, amb 5,37 punts (abans 5,39). Més lluny es queden José Ramón Gómez Besteiro i Marta Lois, que no aconsegueixen arribar als cinc punts.