Denúncia d’assetjament

Junts expulsa Casol després d’una tensa reunió

Turull i Borràs van discrepar abans que es decidís fer fora la diputada

Junts expulsa Casol després d’una tensa reunió

fidel masreal

2
Es llegeix en minuts
fidel masreal

"Insostenible". Així defineixen diversos dirigents de Junts la situació interna del partit després de la denúncia de dues diputades d’episodis d’assetjament masclista en el grup parlamentari. Una denúncia que s’entrecreua amb una pugna política entre sectors obertament oposats i que va generar ahir una tensa reunió de l’executiva del partit que va acabar amb l’expulsió de la diputada Cristina Casol. A la reunió, la presidenta de la formació i el secretari general, Laura Borràs i Jordi Turull, respectivament, van adoptar posicions oposades abans que es decidís, per majoria, fer fora la diputada. En una rèplica contundent, Casol i Aurora Madaula es van enfrontar al criteri de la major part de l’executiva, i Turull va arribar a advertir que abans de tolerar certes amenaces internes, dimitiria.

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, Turull, després d’escoltar un llarg torn d’intervencions, es va mostrar indignat i va ser categòric: "El que no farem en un partit tan transversal és tenir debats polítics sota l’amenaça de l’assetjament. Abans de coartar el debat, deixo de ser secretari general". Turull va insistir de manera inequívoca, acusant les dues denunciants –afins a Borràs- d’utilitzar la qüestió de l’assetjament com a arma llancívola: "No hi pot haver un debat coaccionat pel fet que depèn a qui li portes la contrària, és assetjament. Això és una banalització de la lluita contra l’assetjament". És més, Turull va carregar contra l’informe d’Intress, encarregat per la comissió de prevenció de l’assetjament del Parlament, que denuncia situacions patriarcals i de masclisme en el grup de Junts. "És una caça de bruixes", es va queixar Turull.

Ni innòcua ni indolora

Notícies relacionades

També categòrica va ser Borràs. La presidenta de la formació no va entrar en el fons de les denúncies, però va votar contra l’expulsió i es va oposar a la tesi de Turull: "[Casol] no serà expulsada perquè sigui menys independentista o s’hagi desdit dels seus compromisos, ni per incompetent, sinó per incompatibilitats o animadversions personals". La presidenta va proposar sense èxit "integrar i no expulsar". I va advertir de les conseqüències internes: "Em preocupa molt el que passi a partir d’ara". Segons el seu parer, l’expulsió no serà innòcua ni indolora. "¿Què diran de nosaltres si parlem d’unitat [independentista] però llancem a un dels nostres?". "Avui assistim a un fracàs col·lectiu, a un fracàs de Junts," va sentenciar.

A la reunió un sector afí a Borràs va defensar Casol i Madaula, com Jaume Alonso Cuevillas i David Torrents, i en sentit oposat es va manifestar, entre d’altres, la portaveu Mònica Sales.