El perdó al procés

El Congrés aprova avui l’amnistia però ERC i Junts encara demanen retocs

La llei tirarà endavant amb els vots del PSOE i els seus socis d’investidura, tot i que els independentistes mantenen vives les seves esmenes

Els 178 diputats que van donar suport al líder del PSOE donaran el vistiplau a la mesura de gràcia

El Congrés aprova avui l’amnistia però ERC i Junts encara demanen retocs

Miguel ángel rodríguez

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La llei d’amnistia, el pagament de Pedro Sánchez a ERC i Junts a canvi de la seva investidura, serà aprovada avui pel Congrés. Els 178 diputats que van donar suport al líder del PSOE –a excepció de la parlamentària de Coalició Canària– donaran el vistiplau a la mesura de gràcia, deixant la norma llesta per ser remesa al Senat. Serà l’última oportunitat perquè socialistes i independentistes modifiquin el text, una cosa que resulta bastant improbable. El PSOE hauria d’acceptar íntegrament els canvis plantejats per republicans i postconvergents, una cosa que l’Executiu rebutja, en principi, que passi, tot i que ahir va evitar tancar del tot la porta a recolzar algunes d’aquestes propostes de canvi.

Dos mesos i mig després que els socialistes registressin l’amnistia en solitari, la proposició de llei rebrà el vistiplau de la Cambra baixa. Es posarà fi així a una etapa en què el PSOE i les formacions independentistes no s’han aixecat de la taula en cap moment per negociar fins al final qualsevol modificació de la norma. Els últims canvis es van introduir dimarts passat, durant el debat en la comissió de Justícia.

El text ha sigut reformat per ampliar la cobertura de la mesura de gràcia, incloent-hi les accions comeses entre l’1 de gener del 2012 i el 13 de novembre del 2023 "en el context del denominat procés independentista català" tot i que aquestes no tinguin a veure amb les consultes del 9-N i de l’1-O. També cobreix les causes de terrorisme de Tsunami Democràtic i CDR i s’ha aclarit la seva futura aplicació perquè tingui efectes pràctics de manera immediata.

L’última ocasió

Durant el debat d’avui en el ple, el PSOE i els seus socis tindran l’última oportunitat per esmenar el text, tot i que amb limitacions. Després del pas de la norma per la comissió de Justícia, només queden vives les esmenes registrades per ERC i Junts. Les dues formacions van assegurar que intentaran convèncer els socialistes que les recolzin fins a l’últim minut. El problema és que ja no es poden registrar esmenes transaccionals tret que aquestes tinguin el vistiplau de tots els grups, una cosa que PP i Vox no permetran.

Així, el PSOE només podria recolzar les propostes de canvi que van presentar els republicans i postconvergents, aquestes últimes acordades també amb el PNB. ERC proposa la devolució de les quantitats abonades en concepte de les multes imposades en aplicació de la llei de seguretat ciutadana, coneguda com a llei mordassa; i excloure tots els "actes tipificats com a delictes de tortures o de tractes inhumans o degradants" independentment que "superin un llindar mínim de gravetat". Aquest afegitó del text inicial mira de blindar els policies.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Junts insisteix a eliminar qualsevol menció al terrorisme de les exclusions de la llei. També volen ampliar la norma per incloure conductes "atribuïdes en funció d’operacions policials artificioses i/o prospectives orientades a la criminalització de càrrecs públics i/o el seu entorn, sempre que no hagin comportat efectivament un increment patrimonial d’origen il·lícit". Aquesta redacció podria fer referència al cas de Laura Borràs. Totes les votacions d’avui seran amb un nou sistema integrat a les tablets que s’han incorporat als escons dels diputats.

El PSOE, mentrestant, evita tancar del tot la porta a recolzar algunes d’aquestes propostes de canvi, informa Juan Ruiz Sierra. "Els partits continuen parlant. I fins que se celebri la votació, hi ha temps. Però estem satisfets i còmodes amb el text que va sortir de la comissió. El document és robust, impecable. Continuarem parlant amb tots els actors", va assenyalar ahir la nova portaveu socialista, Esther Peña.

Temes:

Investidura PSOE