Eleccions autonòmiques

El CIS deixa a la corda fluixa la majoria absoluta del PP a Galícia

Rueda perdria de 4 a 6 escons, cosa que obriria la porta a un Govern d’esquerres

Beiras sencara amb Feijóo en una bronca sessió del Parlament gallec

Beiras sencara amb Feijóo en una bronca sessió del Parlament gallec

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan queda una setmana perquè es posi a caminar la primera campanya electoral de l’any, el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) escalfa la carrera cap a les urnes pronosticant que el PP podria perdre la majoria absoluta i deixar pas a un Govern d’esquerres liderat pel BNG. Segons l’enquesta preelectoral sobre les eleccions autonòmiques que se celebraran el 18 de febrer vinent, els populars podrien quedar-se per sota dels 38 escons després del relleu d’Alberto Núñez Feijóo per Alfonso Rueda fa gairebé dos anys. Amb això, el sondeig deixa oberta la porta a una Xunta presidida per primera vegada pels nacionalistes gallecs i per una dona, Ana Pontón, que es mantindria per davant del PSOE.

Segons el CIS, el PP seria el partit més votat amb el 43,2% dels vots i 36-38 escons, cosa que significa que Rueda podria perdre 4,7 punts i fins a sis dels 42 diputats que Feijóo va aconseguir el 2020. Nacionalistes i socialistes creixerien, tot i que en proporcions molt diferents. El BNG continuaria sent la segona força amb el 29,3% dels sufragis i 20-23 escons (avui en té 19), gairebé set punts més que fa quatre anys, quan va obtenir el seu millor resultat.

Més discret seria el repunt del PSOE, que es mantindria en tercera posició amb el 20,4%, tot just un punt més que el 2020, i 17-18 diputats (ara en té 14). Sumar estaria a les portes d’entrar al Parlament gallec, amb un 3,5% dels vots i 0-2 escons, igual com Democràcia d’Ourense (0-1 diputat). Podem i Vox es quedarien lluny d’obtenir representació parlamentària.

Amb aquests resultats, l’esquerra podria formar Govern, tot i que també hi hauria la possibilitat d’un pacte entre el PP i Democràcia d’Ourense si Rueda aconseguís 37 escons i el partit de Gonzalo Pérez Jácome aconseguís un escó. Democràcia d’Ourense és una formació provincial conservadora que des del 2019 ostenta l’alcaldia d’Ourense gràcies a un acord amb el PP. A Galícia és necessari arribar al 5% per aconseguir representació, per la qual cosa Sumar podria obtenir representants per Pontevedra i la Corunya, amb una acta en cada cas com a màxim.

El sondeig, elaborat del 8 al 22 de gener, amb una mostra d’11.011 entrevistes, es coneix una setmana abans del començament de la campanya electoral, el 2 de febrer, i després que els líders de PP i PSOE hi desembarquessin el cap de setmana passat. El pols nacional entre socialistes i populars, sobretot a compte de la llei d’amnistia del procés, està marcant també la precampanya, compartint protagonisme amb la polèmica per l’abocament de pèl·lets a les platges gallegues. Una de les dades més destacades és que el percentatge d’indecisos frega el 30% quan queden poc més de tres setmanes per a les urnes.

Altres sondejos

Notícies relacionades

Aquesta enquesta del CIS difereix bastant dels sondejos difosos durant aquesta legislatura a Galícia, i especialment des que es van convocar les eleccions del 18-F. La mitjana de totes aquestes enquestes atorguen una còmoda victòria al PP de Rueda, que podria arribar al 46% dels vots (mig punt més que fa 10 dies i dos punts menys que el 2020) i treure al BNG un avantatge d’uns 20 punts.

Els nacionalistes gallecs, per sobre del 25% dels sufragis (mig punt menys que 10 dies enrere i dos punts més que fa quatre anys), conservarien la segona posició, però la seva distància respecte al PSOE, que ara és de set punts, ha baixat un punt en els últims dies. Els socialistes retrocedirien fins al 18%, però han sumat mig punt des de fa 10 dies.

Temes:

Sumar BNG Govern PSOE