L’amnistia inclou el terrorisme si no hi ha "intenció" de violar drets humans

L’acord del PSOE amb Junts i ERC per esmenar el text de la norma especifica que les causes de Tsunami Democràtic i els CDR quedarien emparades per la mesura de gràcia

L’amnistia inclou el terrorisme si no hi ha "intenció" de violar drets humans

MIGUEL ÀNGEL RODRÍGUEZ ÁNGELES VÁZQUEZ

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Nova volta a la llei d’amnistia. ERC i Junts han arribat a un acord amb el PSOE per esmenar la qüestió del terrorisme. El text final de la llei, aprovat ahir per la comissió de Justícia, només deixa fora de la mesura de gràcia els delictes de terrorisme "sempre que, de forma manifesta i amb intenció directa, hagin causat violacions greus de drets humans". Fins al moment, s’especificaven que s’excloïen tots els actes de terrorisme si no hi havia sentència ferma, cosa que ja blindava les dues causes per aquest delicte: Tsunami Democràtic i CDR, però amb el pacte assolit encara va més enllà, perquè és molt qüestionable que els imputats en les dues causes tinguessin aquesta intenció. Amb el vistiplau de la comissió, la proposició de llei s’haurà d’aprovar pel ple del Congrés en els pròxims dies. Previsiblement, dimarts vinent 30 de gener. Les formacions independentistes ja han avisat que continuaran negociant amb el PSOE més canvis fins aquell últim minut.

En lloc d’eliminar aquest article, com sol·licitaven republicans i postconvergents, l’acord assolit passa per especificar que queden exclosos els delictes de terrorisme "sempre que, de forma manifesta i amb intenció directa, hagin causat violacions greus de drets humans, en particular, les previstes a l’article 2 i 3 del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals, i en el dret internacional humanitari". És a dir, el dret a la vida i la prohibició de les tortures.

"Hem millorat l’article"

"Hem millorat l’article, garantint la seva seguretat jurídica. No només hem mantingut el terrorisme, sinó que l’hem millorat tècnicament", va assenyalar el ministre de Justícia i Presidència, Félix Bolaños, informa Juan Ruiz. Segons fonts de la Moncloa s’han "limitat" els marges de la llei perquè amb l’anterior redacció es podria haver aplicat a tots els delictes de terrorisme vinculats al procés, ja que el requisit de sentència ferma mai es compliria. Per la seva banda, la portaveu d’ERC, Teresa Jordà, es va mostrar satisfeta amb les dues esmenes pactades perquè fan la llei "més robusta i més segura jurídicament". A més, va assenyalar que "inclou a tothom". La seva homòloga a Junts, Míriam Nogueras, va insistir en la necessitat de continuar treballant en el text perquè "englobi a tothom".

El canvi acceptat pel PSOE per deixar fora certs delictes de terrorisme inclou una expressió transcendental per blindar el perdó de les dues causes obertes per aquest delicte: Tsunami Democràtic i CDR.

Notícies relacionades

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón fonamenta la seva acusació de terrorisme a Tsunami Democràtic que amb la seva principal mobilització, la del bloqueig de l’aeroport de Barcelona-el Prat el dia que es va conèixer la sentència del procés, pretenien alterar l’ordre constitucional i afectar una instal·lació crítica per a la Unió Europea. A més, durant el bloqueig es va produir la mort d’un turista francès per un infart.

L’altre procediment obert per terrorisme, el dels CDR a qui es van intervenir substàncies susceptibles de convertir-se en explosives, també estaria inclòs en l’amnistia, perquè cap dels processats ha manifestat mai la seva intenció de causar danys amb els artefactes amb què experimentaven.