Epigrafe

Illa es mostra disposat a "ajudar" el president si realment "governa"

Els Comuns reclamen al dirigent d’ERC que "acceleri" els contactes i avisen d’elements que "dificulten" l’entesa

Illa es mostra disposat a "ajudar" el president si realment "governa"

TONI ALBIR / EFE

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Crítiques, d’una banda, però mà estesa, de l’altra. Entre aquestes dues actituds bascula el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que veu amb "estranyesa" el nomenament del president Pere Aragonès com a candidat d’ERC a les eleccions catalanes, quan queda encara un any per al final de la legislatura. "Catalunya no necessita un candidat, necessita un president", va defensar ahir en una entrevista a TV-3, evitant entrar en especulacions sobre un possible avanç electoral, que es diu des que ERC ha fet el pas de nomenar l’actual cap del Govern com a candidat, tot i que el mateix Aragonès ho refreda. "Ell diu que vol esgotar la legislatura, estic disposat a ajudar-lo, però li demano que governi", va asseverar Illa.

Notícies relacionades

Una ajuda que, principalment, passaria per l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per a aquest 2024. Illa va negar que s’hagi obert ja la fase de la negociació dels nous comptes, insistint de nou que abans el Govern ha "de complir" els acords als quals van arribar a canvi del seu sí als pressupostos del 2023, però va assegurar que "s’han intensificat" les converses.

Però, malgrat la predisposició del PSC, Aragonès necessita el suport d’un altre grup perquè els comptes tirin endavant. En aquest sentit, la tercera pota de l’equació, els Comuns, van aprofitar ahir per demanar al president que "acceleri" la negociació. Així ho va fer en una roda de premsa el portaveu de la formació, Joan Mena, tot i que va avisar que hi ha elements que "dificulten" l’entesa. Les condicions imprescindibles per al PSC, com l’ampliació de l’aeroport del Prat i el Hard Rock, són línies vermelles per als morats, que insisteixen que aquests projectes van "contra el sentit comú del segle XXI". "Ens sorprèn que el PSC del senyor Illa estigui més a la dreta que el PSOE del senyor Sánchez", va reblar.