L’omnipresència de Feijóo
L’assumpte ja és objecte de comentari pels barons del PP. Creuen que Alberto Núñez Feijóo està exposant-se massa en els mitjans de comunicació. No per respondre preguntes de la premsa, que ho fa de tant en tant, sinó per parlar i prendre posició de gairebé tots els assumptes que estan cada setmana a la premsa. A l’equip del líder del PP es defensen amb dos arguments: la "gravetat" de les accions del Govern entorn de l’amnistia requereixen que el que surti a reaccionar sigui Feijóo i que si no parla, a la mínima, reben crítiques en línia contrària que "està desaparegut".
Hi ha dies en què sembla que Feijóo és el portaveu del PP. Per a alguns, està replicant el model que va seguir a Galícia (que va copiar de Manuel Fraga) i que consistia que el president de la Xunta també era el portaveu del Govern autonòmic.
Menys irritació, més il·lusió
En el comitè executiu nacional en el qual va sortir aquest tema de la sobreexposició de Feijóo, un baró va recomanar a ell i a la resta dels membres de la cúpula que intentessin ser més "il·lusionants" en els seus plantejaments. Deixar la queixa permanent i proposar un altre model de país, però "no de manera reactiva" a les decisions que està prenent Pedro Sánchez (amnistia, pactes amb EH Bildu...), sinó "propositiva". Un altre president autonòmic va incidir en una idea semblant: va receptar calma a tots, perquè a l’oposició el temps es fa llarg i creu que seria bo mostrar-se menys "ansiós".
Era difícil de preveure. Feijóo sembla igual d’inquiet en ocasions que Pablo Casado. Ara el PP un dia proposa la dissolució dels partits independentistes i, al cap de dues setmanes, posa la proposta en un calaix. El PP és un partit sumit en l’ansietat (i hi ha qui diu que en l’extraviament estratègic) des del final del marianisme.
L’error de no convocar
Feijóo ha descartat organitzar una convenció ideològica aquest any, un error segons diversos alts càrrecs. S’equivoca, diuen, al pensar que una convenció el debilitaria perquè es veurien les diferències internes o perquè hauria de concretar la relació amb Vox. El partit no celebra una convenció des del 2017, en l’etapa de Rajoy, abans de la pandèmia, abans de la guerra d’Ucraïna, abans que els populars pactessin amb la ultradreta en comunitats... En les convencions, les formacions refresquen el seu full de ruta i deixen clar als seus electors quins plans tenen per a la societat. Feijóo hauria de fer-ho.
Sánchez, agradi més o menys, va legitimar Podem (2019) quan els va necessitar per governar, surt a defensar davant els seus que el preu que ha de pagar per frenar la dreta és humiliar-se davant els independentistes i aquesta setmana s’ha presentat com a líder de la socialdemocràcia occidental al Fòrum de Davos.
Feijóo segueix sense ser transparent en la seva posició davant Vox i tampoc concreta, per exemple, què preferiria per a les institucions europees aquest any d’eleccions: el liberalisme del polonès Donald Tusk o el conservadorisme de l’alemany Manfred Weber, disposat a pactar amb la ultradreta europea.
Wert va anar al retir; Michavila, no
L’únic moment en què Feijóo ha transmès una mica de calma últimament ha sigut al retir a Toledo de dos dies al qual es va emportar el seu equip la setmana passada. Els vicesecretaris van sortir amb un calendari d’iniciatives (per ara, secretes) per als pròxims mesos i els va servir, segons alguns dels presents, per conèixer-se millor i "crear equip", una cosa que veien necessària després de les incorporacions del novembre.
Notícies relacionadesEn aquestes jornades hi va participar Pablo Vázquez, president de la fundació Reformismo21, que ja és un més de l’equip i a qui s’ha encarregat el programa de les europees. Només hi va haver un convidat especial: José Ignacio Wert, ministre d’Educació amb Rajoy (2011-2015) i fundador i president de Demoscopia (1987-2003). Wert va analitzar l’evolució del PP a les enquestes des del 23J (va dir que la resistència de Sánchez és gràcies que està conquerint vot de l’extrema esquerra).
Feijóo el va fitxar com a assessor a finals del 2022, però ara la seva assistència crida l’atenció per contrast: al retir no es va convidar Narciso Michavila, president de Gad3, l’empresa de sondejos que va portar el PP a calcular malament l’estratègia en les eleccions generals. Michavila feia sis anys que participava en aquest tipus de trobades, ja amb Pablo Casado, i ara n’ha quedat fora, malgrat que, segons fonts oficials, Feijóo continua comptant amb ell i amb el seu criteri.
- Sant Joan de Déu qüestiona que els instituts comencin classe a les vuit
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- L’edifici pioner del 22@ es converteix en hospital
- Política social El Govern utilitza 31 milions de l’excedent de tresoreria per a vivenda social
- El Girona es derrota a si mateix
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- El Girona es derrota a si mateix
- L’Ineos Britannia, a un triomf de lluitar per la Copa Amèrica
- El desencant dels menjadors de pipes