El PSC exigeix al Govern 10.000 vivendes públiques i un 10% més en educació

Els socialistes situen la crisi educativa al nivell de la de l’aigua i retreuen els mals resultats de PISA als governs independentistes 

Mantenen que no hi haurà acord si no es compleix l’anterior

El PSC exigeix al Govern 10.000 vivendes públiques i un 10% més en educació

SARA GONZÁLEZ

3
Es llegeix en minuts
SARA GONZÁLEZ

Era divendres a la tarda quan el líder del PSC, Salvador Illa, entrava discretament per la porta del Palau de la Generalitat. Dos dies abans, una comitiva del seu partit havien reprès els contactes amb el Govern per abordar els pressupostos i els discursos desafinaven: els socialistes asseguraven haver-se centrat en el balanç del pendent del 2023, mentre que des de l’Executiu donaven per inaugurades les negociacions per al 2024. Així que el president Pere Aragonès i el cap de l’oposició van optar per afrontar la situació i sintonitzar els discursos.

El pacte va ser "intensificar" unes converses per a uns comptes que es creuen amb el suport que el PSOE necessita d’ERC per aprovar també les de l’Estat. El tauler comença a moure’s des del moment en què el PSC ha revelat l’esquelet de les condicions per reeditar el seu suport, si bé manté que no hi haurà nou acord si no es compleix amb l’anterior. Unes exigències que, a un any de les eleccions catalanes, se centren aquesta vegada en carpetes com l’educació, la vivenda i la seguretat, i no en les infraestructures, que van marcar l’anterior pacte i del qual hi ha episodis pendents.

Un 10% més en educació.

Illa ja va deixar caure en l’entrevista institucional a TV3 fa un mes que el PSC reclamaria més inversió en educació. Ara ha concretat que la seva petició serà que es destini un 10% més de recursos respecte als que es van pressupostar l’any passat, mentre que el Govern preveu que aquest increment rondi el 9%. Els socialistes situen la crisi educativa al mateix nivell que la de l’aigua i atribueixen els pèssims resultats de Catalunya a l’informe PISA que els successius governs independentistes "no han estat pel que havien d’estar". Si en el cas de la sequera els socialistes han dissenyat una taula per fiscalitzar la gestió de l’Executiu, en el cas de l’educació Illa ha començat aquesta setmana a visitar escoles per conversar amb la comunitat docent.

Deu mil vivendes públiques més.

Si durant l’any 2023 el Govern va impulsar 10.000 vivendes de lloguer social que haurien d’estar disponibles el 2026 a través de la promoció directa, cessió de sòl públic a promotors per a pisos protegits i la compra d’obra construïda buida, el PSC demana per al 2024 que el parc públic augmenti en 10.000 més.

Els socialistes volen posar el focus en el fet que no només el Govern central té potestat per fer front al gran problema d’accés a la vivenda, sinó que també la Generalitat, que fa mesos que acuita la Moncloa a fer efectiu el límit dels lloguers fixat per llei, ha d’arremangar-se. Aquesta és també una de les carpetes que prioritzen els Comuns, formació que acusa Aragonès de no haver complert amb tot el que es va pactar en aquesta matèria en els anteriors comptes.

Noves mesures en seguretat.

El PSC també ha aixecat la veu, com ho han fet ERC i els Comuns, contra l’associació que ha fet Junts entre immigració i multireincidència. "Corre el risc de deixar-se marcar l’agenda per l’extrema dreta catalana", va etzibar després que el secretari general de Junts, Jordi Turull, defensés el traspàs de la competència en immigració perquè una de les potestats que tingui la Generalitat de Catalunya sigui l’expulsió de les persones migrades multireincidents.

Tot i això, ja fa temps que el partit de Salvador Illa cultiva el discurs de la seguretat i de l’ordre i que marca de prop i de manera molt crítica les actuacions del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. Per a la negociació pressupostària, els socialistes exigeixen 10 noves mesures que encara no han concretat.

Garanties de compliment del 2023.

Notícies relacionades

Malgrat haver apuntat ja tres dels pilars sobre els quals buscarà que giri les seves demandes econòmiques d’aquest any, el cap de l’oposició insisteix que, mentre no tingui garanties de compliment dels compromisos pendents del 2023, hi haurà diàleg, però que no hi haurà negociació.

Especial recalcament fa en els tres pactes sobre infraestructures que van arrencar els socialistes: el conveni de la B-40 entre Sabadell i Terrassa (coneguda com a quart cinturó), la comissió d’estudi sobre l’Aeroport de Barcelona-el Prat i el pla urbanístic del complex d’oci i turístic Hard Rock. Les dues primeres estan encarrilades, mentre la tercera continua en l’aire i és un autèntic anatema per als Comuns, que ja han advertit el president que no recolzaran els comptes del Govern si aquest projecte no cau de la seva agenda, just el contrari del que exigeix el PSC.