El PP diu que les seves autonomies no volen el traspàs en immigració

Tellado recomana a Sánchez que recapaciti i que no encoratgi les reiterades "posicions xenòfobes" postconvergents

El PP diu que les seves autonomies no volen el traspàs en immigració

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L’acord exprés de dimecres passat que va haver de tancar el PSOE amb Junts per intentar tirar endavant els seus decrets ha desencadenat una controvèrsia política per l’apartat que parla del traspàs de "les competències sobre immigració" a la Generalitat de Catalunya. Els membres del Govern central que han parlat fins ara no concreten què és el que se cedirà a l’Executiu català, que, d’altra banda, està comandat per ERC i no per Junts.

El partit de Carles Puigdemont, preocupat pel creixement d’Aliança Catalana (formació d’extrema dreta independentista que va desbancar Junts del municipi de Ripoll en les municipals), ha introduït aquest tema social a l’agenda política gràcies al pacte amb Pedro Sánchez. Segons el PP, aquesta oportunitat que ha donat Sánchez a Junts "és un error garrafal". "Sánchez ha de recapacitar. No l’hi ha de donar i ha de reconduir aquesta situació", va reclamar Miguel Tellado, portaveu del PP al Congrés en una entrevista a La Sexta. "El PSOE pateix grans dificultats per explicar l’acord que ha assolit, perquè no l’entén ningú, perquè la immigració és una competència exclusiva de l’Estat i no es pot cedir a una comunitat autònoma i menys donar-la com a contraprestació dels vots d’investidura a un partit que manté posicions xenòfobes i que les ha mantingut de manera reiterada", va declarar. L’estiu passat, després de les eleccions, el PP va arribar al poder a quatre governs autonòmics i desenes d’ajuntaments gràcies als seus pactes amb Vox, un partit que també té un discurs xenòfob.

Retir a Toledo

Tellado va concedir l’entrevista en un hotel de Toledo on els membres del comitè de direcció, amb el president, Alberto Núñez Feijóo, al capdavant, estan fent "un retir", en paraules d’ells mateixos, per preparar l’inici de l’any. El portaveu va assegurar que les comunitats autònomes governades pel PP, que són una majoria en aquests moments, no reclamaran la competència d’immigració, perquè és "estatal" i "exclusiva" de l’Estat.

Notícies relacionades

Pels conservadors, la inclusió d’aquesta política social en el pacte amb Junts mostra de nou que Sánchez està en mans de Puigdemont i obligat a "empassar-se totes les condicions" que li posa per poder continuar governant. "Sánchez no és més que el delegat del Govern a Espanya, però el president, a través de persona interposada, és Puigdemont", va dir.

Mentrestant, la mateixa Generalitat, governada per ERC, exigeix conèixer "la lletra petita" del traspàs per superar aquesta fase de "compromisos difusos". "Un debat tan important com la immigració no es pot fer en un debat d’última hora. És un tema molt seriós", es va queixar la consellera de Presidència, Laura Vilagrà.

Temes:

Govern