Els plans que examinen la legislatura

L’Executiu de Sánchez encara el primer gran examen de la legislatura al Congrés. La majoria de la investidura es posarà a prova demà en les votacions dels tres decrets llei de mesures econòmiques.

Els plans que examinen la legislatura

JOSE RICO

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els tres decrets que els diputats del Congrés votaran demà dimarts en una sessió al Senat inclouen mesures d’ajuda a l’energia o el transport, canvis en el subsidi d’atur i una nova regulació per als funcionaris.

MESURES CONTRA LA INFLACIÓ.

Una d’aquestes és la gratuïtat durant tot l’any per als usuaris freqüents de Rodalies, Mitjana Distància i línies estatals d’autobús, així com descomptes a Avant. També la pròrroga de la bonificació del 30% de la tarifa de bitllets urbans i interurbans si les autonomies aporten almenys el 20% per arribar a un descompte mínim del 50%, així com la pujada de l’IVA del gas al 10% en el primer trimestre i al 21% a partir del març.

També es preveu la pròrroga de l’IVA de la llum al 10% durant tot l’any. L’impost especial d’electricitat i el de generació elèctrica també recuperaran progressivament les seves tarifes habituals. També es preveu la pròrroga de l’IVA al 0% per a aliments bàsics (pa, ous, llet...) i del 5% per a pastes i olis. I la pròrroga de la suspensió dels desnonaments i llançaments per a llars vulnerables sense alternativa habitacional.

També es farà una pujada del 3,8% de les pensions contributives i s’eliminaran les comissions per retirada d’efectiu en finestreta per a més grans de 65 anys i discapacitats, així com l’eliminació de les comissions bancàries per amortització anticipada de crèdits a tipus variable. Es preveu l’extensió de mesures de suport a la indústria com la reducció al 80% dels peatges elèctrics per a la indústria electrointensiva i flexibilitat en el canvis de contractes de subministrament elèctric, així com la cessió de la gestió de l’ingrés mínim vital per a les autonomies que ho sol·licitin.

MESURES DE CONCILIACIÓ laboral i personal I ATUR.

Entre aquestes, la pujada del subsidi d’atur de 480 a 570 euros durant els primers sis mesos i a 540 euros els sis següents, fent-lo compatible amb la feina durant els primers 180 dies. L’extensió de l’ajuda a col·lectius que fins ara no se’n beneficiaven, com els més joves de 45 anys sense càrregues familiars, tots els treballadors eventuals del sector agrari i les persones treballadores transfrontereres de Ceuta i Melilla. També la reforma de l’Estatut dels Treballadors per permetre a tots els treballadors gaudir de manera acumulada del permís de lactància, una possibilitat que ara només tenien aquells el conveni dels quals ho recollia. I la introducció de la prevalença del conveni autonòmic sobre l’estatal, sempre que les seves condicions siguin més favorables.

mesures de justícia, funció pública, règim local i mecenatge.

Notícies relacionades

Es faran lleis d’eficiència processal i digital. Són necessàries per rebre 10.000 milions d’euros del pla de recuperació compromès amb Brussel·les. Es farà una avaluació d’acompliment dels empleats públics, la introducció de la carrera professional horitzontal, la regulació de la figura dels directius públics i la transformació de l’Institut Nacional d’Administració Pública en una agència.

Així mateix, hi haurà un augment de les deduccions fiscals per donacions: del 80% en l’IRPF per micromecenatge de particulars fins a 250 euros. A partir d’aquest llindar, el percentatge passa del 35% al 40%. I una deducció addicional del 5% per als particulars i del 10% per a les empreses que facin donacions durant tres anys a una mateixa entitat. n