Feijóo reprotxa que Sánchez acabi l’any brindant amb Bildu

El líder del PP va criticar en la seva anàlisi de l’any la falta d’"ètica" de Sánchez per les seves aliances amb els socis independentistes i nacionalistes

Feijóo reprotxa que Sánchez  acabi l’any brindant amb Bildu

PILAR SANTOS

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

"Sánchez ha triat acabar l’any brindant amb Bildu", va lamentar Alberto Núñez Feijóo ahir a Madrid pocs minuts abans que a l’alcaldia de Pamplona es votés la moció de censura. El PSOE va recolzar els abertzales perquè recuperessin la vara de comandament de la ciutat, en detriment de Cristina Ibarrola (UPN) i en favor de Joseba Asiron (EH Bildu), que ja va ocupar aquest càrrec entre el 2015 i el 2019. "Aquesta moció de censura no té res a veure amb una excusa o amb un canvi d’opinió. És el pacte encaputxat de [Arnaldo] Otegi i [Pedro] Sánchez", va dir el polític gallec en la roda de premsa de balanç del 2023, un any en què el PP va vèncer de manera contundent en les autonòmiques i locals del maig, però de manera insuficient en les generals del juliol.

Feijóo va renegar que el president del Govern defensi aquest suport a EH Bildu a Pamplona amb l’argument que serà una alcaldia progressista. Segons el dirigent popular, el secretari general del PSOE va traspassar una "última línia" vermella que a qualsevol altre país europeu "serviria per fer caure" el Govern. "Avui Espanya perd un partit d’Estat", va assegurar. El líder del PP creu que tant la moció de Pamplona com la llei d’amnistia del procés pactada amb Junts i ERC passaran factura a les urnes al PSOE en les pròximes eleccions gallegues (18 de febrer), basques (sense data) i europees (9 de juny).

Feijóo va dedicar bona part del seu discurs introductori de la roda de premsa (33 minuts) a la falta d’"ètica" de Pedro Sánchez per les seves aliances amb els socis independentistes i nacionalistes que el van ajudar a tirar endavant la seva votació d’investidura. "Cap percentatge econòmic, cap partida pressupostària, cap factura és tan cara com el preu democràtic que ens han fet pagar perquè Sánchez segueixi a la Moncloa", va dir. Per al cap dels populars, aquest any "l’únic èxit de Sánchez ha sigut la seva investidura", que ha comportat, entre altres coses, va dir, la moció de censura de Navarra, l’amnistia i "reunions fora de la Unió Europea" (amb referència a les trobades entre socialistes i Carles Puigdemont a Suïssa).

Feijóo va triar una sala amb una gran vidriera d’un hotel de Madrid per fer l’anàlisi del 2023. El dirigent conservador va aparèixer en un faristol amb la plaça d’Espanya de fons i l’eslògan Una Espanya sense murs. A la seva esquena les banderes d’Espanya i de la UE. L’escenari va donar també perquè Feijóo parlés per primera vegada de Cayetana Álvarez de Toledo després de la seva tornada a la primera línia del PP després que el líder conservador la nomenés portaveu adjunta al Congrés.

Sense esmentar Vox

A qui va evitar esmentar Feijóo va ser Vox. Malgrat que comparteixen governs en diverses autonomies i capitals de província, el dirigent gallec va obviar per complet aquesta relació de socis i només s’hi va referir després de les preguntes dels periodistes. "No perdré ni un minut a desorientar-me. La meva tasca és la d’oferir una casa gran per al constitucionalisme", va concloure sense referir-se tampoc a Santiago Abascal.

Notícies relacionades

Les relacions entre els dos partits no passen pel seu millor moment a nivell nacional. A Vox van escenificar una espècie de ruptura fa setmanes, retraient a Feijóo la seva "obsessió per distanciar" la seva formació i en els últims dies han elevat el to per la reunió entre el líder del PP i el president del Govern, especialment després de la proposta dels conservadors que sigui la Comissió Europea la que mediï en les negociacions del CGPJ.

Al que es va referir, també per les preguntes de la premsa, va ser a la conducta de Javier Ortega Smith, destacat dirigent de Vox que a més és portaveu a l’Ajuntament de Madrid. En l’últim ple de l’any, el regidor del partit ultra va colpejar una ampolla d’aigua al costat de l’escó del regidor de Més Madrid Eduardo Rubiño. L’alcalde de la capital, José Luis Martínez-Almeida, va demanar la seva dimissió. També Isabel Díaz Ayuso va dir ahir que creia que "havia d’apartar-se". A aquestes peticions es va sumar Feijóo ahir, assegurant que és una conducta "inadmissible" i que hauria de deixar l’acta.