Reaccions a la moció de censura contra UPN

Feijóo s’afegeix a Pamplona a la protesta contra el pacte PSOE-Bildu

El líder del PP ataca Sánchez a l’afirmar: "Seria incapaç de donar a un partit que ha assassinat els meus companys l’alcaldia de la capital navarresa"

Feijóo s’afegeix a Pamplona a la protesta contra el pacte PSOE-Bildu

EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Diversos milers de persones es van congregar ahir a la plaça Consistorial de Pamplona per, en resposta a la crida realitzada per UPN, rebutjar la moció de censura presentada per EH Bildu, PSN, Geroa Bai i Contigo-Zurekin contra la regionalista Cristina Ibarrola, que donarà pas a un ajuntament liderat per Joseba Asiron, d’EH Bildu, informa Efe.

Sota el lema Pamplona no es ven, amb cartells en els quals es podia llegir "Memòria, dignitat i justícia" i al crit d’"Asiron, kanpora (fora)" o "Ibarrola no estàs sola", a la protesta d’UPN, encapçalada pel seu president, Javier Esparza, i la mateixa alcaldessa, s’hi van sumar formacions com el PP, amb el seu president, Alberto Núñez Feijóo, que va acompanyar l’actual direcció navarresa, o Vox, amb la presència del vicepresident de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo.

"Pacte encaputxat"

També hi van assistir els expresidents de Navarra i d’UPN Miguel Sanz i Yolanda Barcina; el president d’Aragó, Jorge Azcón (PP), i el secretari general de Ciutadans, Adrián Vázquez. Molts dels assistents feien onejar banderes de Navarra i es van mostrar cartells amb missatges com "Traïció per butaca", "PSN-PSOE mentiders", o "Cerdán, comediant, Bildu és terrorista". A més, es van escoltar crits d’"Ibarrola no estàs sola, Chivite traïdora", o "Puigdemont a la presó".

Feijóo va afirmar que la moció de censura a l’Ajuntament de Pamplona de la capital navarresa contra l’alcaldessa d’UPN és "la primera factura" del "pacte encaputxat" entre el PSOE i EH Bildu i representa també "l’última mentida" del president Pedro Sánchez.

El president del PP va remarcar que "no és un problema de sigles, és un problema de dignitat, de democràcia, de moralitat. Sabíem que hi havia un acord entre Otegi i Sánchez i que el pacte encaputxat tindria conseqüències, se’ns van estar ocultant durant molt temps, i ara sabem quina és la primera factura i l’última mentida".

Feijóo va afirmar que "la primera factura és entregar la ciutat de Pamplona a Bildu i l’última mentida és negar i insistir que –el Partit Socialista– mai pactaria amb Bildu". "Pedro Sánchez vol indignitat i oblit i nosaltres volem dignitat i memòria, i és que les víctimes dels assassinats d’ETA viuen en la nostra memòria, i nosaltres les tenim sempre molt presents", va remarcar.

El president del PP va afegir que "és una falsedat i una afirmació miserable dir que Pamplona tindrà una alcaldia progressista, el que tindrà és una alcaldia reaccionària, és una indignitat i una misèria dir que Espanya guanyarà un alcaldia progressista".

Alberto Núñez Feijóo va assegurar que "el que perdrà el Partit Socialista és la seva dignitat i la seva memòria" i va afegir que ell "seria incapaç de donar a un partit polític que ha assassinat els seus companys l’alcaldia de la capital de Navarra".

Més mobilitzacions

La moció de censura registrada dimecres passat, i especialment l’acord dels socialistes amb EH Bildu per fer-la possible, ha portat els regionalistes a trencar relacions amb el PSOE i a la convocatòria d’aquesta mobilització, a la qual seguirà una altra el pròxim dia 28, mitja hora abans que es voti la moció.

Fa sis mesos, el 17 de juny, es va constituir l’Ajuntament de Pamplona en una sessió que va tenir el grup socialista en el focus d’atenció ja que el seu vot favorable podia fer alcalde al candidat d’EH Bildu. Finalment van votar en blanc i això va possibilitar l’accés a l’alcaldia de la candidata de la llista més votada, UPN (9 regidors), amb el suport del PP (2), en un consistori de 27 escons.

Notícies relacionades

Ara, mig any després, les mirades es dirigeixen de nou als socialistes, en el centre de les crítiques per l’acord aconseguit amb EH Bildu que ara sí que possibilita l’accés a l’alcaldia del seu candidat.

El candidat d’EH Bildu, Joseba Asiron, es va posicionar contra la violència d’ETA després de l’assassinat de Tomás Caballero. El maig de 1998, Asiron va decidir firmar un manifest en el qual es condemnava la violència i se sol·licitava als terroristes que deixessin de matar. n

Temes:

EH Bildu PSOE