Albares no aconsegueix fixar una data per reobrir les duanes de Melilla i Ceuta

El ministre continua la gira al Senegal i Mauritània per reforçar la cooperació en matèria migratòria després de l’arribada massiva de pasteres a les Canàries

Albares no aconsegueix fixar una data per reobrir les duanes de Melilla i Ceuta
2
Es llegeix en minuts
Marc Ferrà
Marc Ferrà

Periodista

ver +

El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, es va reunir ahir amb el seu homòleg marroquí, Nasser Bourita, per reactivar el treball bilateral. Els dos diplomàtics van ressaltar que la relació entre Espanya i el Marroc mai havia sigut tan intensa i que passa pel seu "millor moment". També van remarcar que existeix una "confiança mútua" per seguir avançat en el full de ruta acordat.

Un dels temes pendent de desbloquejar és l’obertura de les duanes comercials a Ceuta i Melilla. Albares va manifestar que en el costat espanyol "està tot llest" i el seu homòleg va defensar que s’ha "avançat" i que es complirà amb l’acordat, però el ministre espanyol no va aconseguir sortir de la trobada amb una data concreta per a la reobertura. Sobre la tardança, Bourita va expressar: "No és un problema de compromís, ni polític, sinó tècnic".

Els dos ministres van defensar que ha de continuar la cooperació en matèria migratòria. "Els dos països farem tot el que està a les nostres mans perquè les màfies no puguin operar", va destacar Bourita. Albares va remarcar l’"excepcional treball del Marroc" en matèria migratòria i la seva "disponibilitat". A més, el ministre d’Exteriors espanyol va dir que l’augment de l’arribada de pasteres a les illes Canàries "té més a veure amb la inestabilitat al Sahel que amb la realitat al Marroc". Precisament, Albares segueix el seu viatge oficial avui al Senegal i Mauritània per reforçar la cooperació.

Notícies relacionades

Quant a la delimitació de les aigües territorials canàries amb el Sàhara Occidental, els dos ministres van confirmar que continuaran les reunions entre els equips de treball. "No hi pot haver cap mesura unilateral", va dir Bourita sobre el tema. I va insistir que es buscarà el diàleg "en tots els punts en què fan falta solucions". Albares va confirmar que hi continuarà havent representació canària en aquesta comissió i el seu diàleg amb el Govern de l’arxipèlag és constant.

El ministre d’Exteriors també es va trobar amb el president del Govern marroquí, Aziz Akhannouch. En la reunió van parlar de temes econòmics, migratoris i polítics. També del futur mundial de futbol que celebraran conjuntament amb Portugal el 2030. A la tarda es va trobar amb empresaris i cooperants espanyols, i va participar en una recepció a la residència de l’ambaixador a la qual van assistir sis ministres marroquins i dos consellers reals. Albares també va visitar l’escola espanyola de Rabat i va inaugurar oficialment la maqueta del nou centre que està en construcció i que preveuen finalitzar en tres anys.