El PSC i Òmnium descongelen les relacions arran de la ruptura de blocs
El president Pere Aragonès parla de "nova etapa". El líder del PSC, Salvador Illa, de "girar full". I l’expresident i líder moral de Junts, Carles Puigdemont, apel·la a una "etapa inèdita". Tres maneres diferents de batejar el període postprocés que s’obre en una Catalunya. La suma que ha fet possible la investidura de Pedro Sánchez és el paradigma que ja no hi ha esculls que impedeixin els pactes entre socialistes i independentistes, un desglaç que es trasllada també a les relacions del PSC amb entitats com Òmnium Cultural.
La prova que es refan vincles està en les agendes de les últimes dues setmanes. A l’acte que l’entitat presidida per Xavier Antich va celebrar el 25 de novembre per reivindicar l’amnistia com una "conquista" hi va assistir la tinenta d’alcalde de l’Hospitalet, la socialista Rocío Ramírez. Que el nou Govern s’hagi compromès amb aquesta mesura per donar carpetada a les causes judicials derivades del procés suposa, sens dubte, desbrossar recels entre les dues parts, malgrat que Òmnium continua defensant avançar cap a un referèndum d’autodeterminació que tant el PSC com el PSOE rebutgen.
A la recerca de "normalització"
Notícies relacionadesHi va haver retorn tres dies després. Dimarts de la setmana passada va ser Marina Gay, membre de la junta directiva d’Òmnium, la que va participar en una taula rodona a la seu del PSC per parlar de la salut del català. Illa va aprofitar la presentació de la jornada per treure pit de l’impuls que el seu partit ha donat a la llengua: la seva defensa és el producte estrella de l’entitat independentista.
El primer secretari va fer menció a la consolidació de l’ús del català al Congrés i de l’impuls perquè sigui oficial a la Unió Europea, les dues qüestions fruit de l’imperiós acord amb els independentistes per garantir la continuïtat de Sánchez.