El PSC crea una taula d’experts per supervisar la gestió de la sequera del Govern

TONI ALBIR / EFE

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El PSC intenta collar el Govern a compte de la gestió de la sequera i dels pressupostos. Després que el cap de l’oposició, Salvador Illa, etzibés al president Pere Aragonès que la taula que «més importa ara als catalans és la de la sequera» i que el Govern hagi descartat convocar una nova cimera de l’aigua malgrat admetre que s’és a les portes de la fase d’emergència, els socialistes han anunciat la creació d’una taula amb experts que fiscalitzaran «setmana a setmana» les accions de l’Executiu. A més, els socialistes catalans han tornat a insistir que sense que hi hagi «garanties» que es firma el conveni de la B-40, es crea la comissió sobre l’aeroport del Prat i s’aprova el pla director del Hard Rockno pensen negociar els comptes del 2024.

«Ens agradaria asseure’ns en una taula sobre l’aigua que creés el Govern, no entenem per què el president no la convoca», ha assegurat la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, que ha criticat que les inversions pactades sobre aquesta matèria «no avancen» prou i que, per això, estan «decebuts». El partit de Salvador Illa posa èmfasi en el fet que «no s’ha planificat» res en l’última dècada per fer front a una sequera com l’actual i que ara el Govern d’Aragonès no pren prou cartes en l’assumpte. Fins a tal punt, que el seu partit pensa crear una taula amb caràcter «permanent» per analitzar què es fa des de la Generalitat per fer front a la situació.

Inversions que «no avancen»

Romero ha recordat que l’acord de pressupostos del 2023, així com la llei sobre la sequera que es va aprovar al maig, inclou 700 milions d’euros per a l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera i per ampliar plantes de regeneració. També que fins a 500 ajuntaments s’han apuntat a les línies d’inversió obertes perquè puguin millorar les seves infraestructures de l’aigua. El PSC remarca que les obres de l’estació potabilitzadora del Besòs podria posar-se ja en marxa perquè en un termini de dos anys estigués a punt per garantir el proveïment de l’àrea metropolitana.

I és que, per als socialistes, el focus cal posar-lo en aquestes infraestructures i no tant en les restriccions en el consum, tenint en compte que la mitjana a Catalunya és de 180 litres gastats per habitant i dia, xifra «baixa» si es té en compte que l’OMS la situa en 220. «Sempre podem millorar, però el pes ha de recaure sobre les infraestructures i les inversions», ha insistit.

Pressupostos del 2024

Notícies relacionades

L’altre tendó d’Aquil·les sobre el qual no pensa afluixar el PSC té a veure amb els macroprojectes pactats en els comptes del 2023. La portaveu socialista ha recalcat que el seu partit no pensa negociar els del 2024 si no es firma abans de final d’any el conveni de la Ronda Nord entre Sabadell i Terrassa, en aquests moments sobre la taula del Ministeri de Transports. Sobre la comissió tècnica per abordar el debat de l’ampliació de l’aeroport entén que «no hi hauria d’haver problema» per designar ja els seus components abans de les 12 campanades. I pel que fa al complex d’oci del Hard Rock, ha tornat a defensar que no està en dubte que s’ha d’executar sí o sí malgrat que el Govern digui que tot està a expenses dels informes tècnics.

El PSC poc o res ha volgut mullar-se sobre la reunió que el PSOE mantindrà aquest dissabte a Suïssa amb Junts. Per al partit d’Illa es tracta d’una trobada rutinària en el marc de l’acord segellat que ha de «normalitzar-se, malgrat que té com a element insòlit la presència d’un verificador internacional, sobre el qual també ha evitat posar el focus». «A nosaltres ens ocupa allò que ens preocupa sobre Catalunya», ha conclòs.