Parlament

La sectorial de feminismes de Junts també denuncia Madaula per «utilitzar políticament» l’acusació d’assetjament

La sectorial de feminismes de Junts també denuncia Madaula per «utilitzar políticament» l’acusació d’assetjament

Sílvia Jardí / ACN

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La comissió de garanties de Junts té fins a tres denúncies a sobre de la taula sobre el cas de la diputada i secretària segona de la Mesa del Parlament, Aurora Madaula: la que ella mateixa ha presentat després d’assenyalar públicament la «violència silenciosa» i «assetjament parlamentari» que ha patit políticament dins del partit, l’escrit que han presentat una vintena de diputats del grup que rebaten que es tracti d’un cas de violència masclista i esgrimeixen que el que s’ha produït són discrepàncies polítiques i el que ha presentat la sectorial de feminismes de Junts, en què adverteixen que Madaula està fent un «ús polític» de l’acusació feta. Així ho confirmen fonts de Junts a EL PERIÓDICO, que detallen que la dirigent, pròxima a Laura Borràs i Francesc de Dalmases, té 10 dies per aclarir a qui acusa i de quins fets.

En paral·lel, la presidenta del Parlament, Anna Erra, s’ha reunit aquest matí amb Madaula a la Cambra catalana per abordar la seva continuïtat a la Mesa. En la trobada, que ha durat prop de 40 minuts, Erra ha traslladat a Madaula el seu malestar per les acusacions de la parlamentària durant el ple feminista de divendres i s’ha analitzat fins a quin punt s’havia trencat la confiança entre les dues. Madaula va ser escollida com a secretària segona de la Mesa juntament amb l’anterior presidenta, Laura Borràs, que també la va situar com a vicepresidenta del partit ja que és del seu entorn de confiança. No obstant, perquè el partit pugui canviar Madaula per un altre diputat a la Mesa ha de ser ella qui presenti la dimissió i la Cambra qui voti un altre representant.

L’origen de la disputa van ser les paraules de Madaula divendres al ‘Parlament de les Dones’, on va denunciar «assetjament parlamentari» i va assenyalar molt directament els seus «companys de partit». «Violència masclista és que modifiquin la teva proposta sense la teva opinió», va asseverar des del faristol, després que el dia anterior Junts es retirés d’una declaració de la junta de portaveus sobre l’avortament a Andorra.

Notícies relacionades

Les paraules van provocar malestar a una part important del grup parlamentari, que va considerar injustes les acusacions. Argumenten que Madaula havia subscrit el text –pactat amb ERC, la CUP i els Comuns– sense haver-lo consensuat internament i neguen que darrere del cas hi hagi actituds masclistes. Asseguren que es tracta només de «discrepàncies polítiques». Fins a 22 dels 32 diputats que té el grup van firmar una carta contra Madaula i van demanar fer una reunió per dirimir el cas, que es va acabar celebrant dimarts i que va evidenciar la fractura interna de la formació.

Segons fonts presents en la reunió, en la qual van participar de forma excepcional tant Laura Borràs com Jordi Turull, la discussió no només va versar sobre l’assumpte andorrà, sinó que va acabar sent una venjança entre les diferents famílies del grup. Les mateixes fonts també asseguren que alguns dels assistents –del sector pròxim a Turull– van arribar a demanar la dimissió de Madaula, que no va assistir a la trobada.