Aragonès i Sánchez es reuniran el 21 de desembre a Barcelona

Quique García / Efe

4
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb el seu últim acord d’investidura, ERC i el PSOE han renovat la seva aposta pel diàleg i aquest pacte tindrà la seva primera concreció dijous, 21 de desembre. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, aquell dia el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del Govern central, Pedro Sánchez, es reuniran al Palau de la Generalitat. Serà la seva primera reunió en aquest nou cicle de negociació.

Des que Sánchez va ser investit president aquest mes, les dues parts havien anat negociant aquesta trobada. Des de la Generalitat es volia que fos abans de finalitzar l’any perquè consideraven que els dos governs tenen molts assumptes d’envergadura per tractar. La cita, finalment, s’ha tancat aquest dijous amb el president Aragonès de viatge institucional a Corea del Sud.

¿Què plantejarà la Generalitat en aquesta reunió? «Serà una trobada institucional on s’abordaran les principals qüestions d’interès per a Catalunya», resumeixen fonts del Govern. No en volen donar més pistes fins que s’acosti la data, però recorden quines han sigut les principals preocupacions d’Aragonès en les dues últimes setmanes. Així, el president té fonamentalment dues carpetes per portar a la reunió: una, la del conflicte polític. L’altra, la de les coses del dia a dia de la gestió de la Generalitat.

La primera carpeta es fonamenta a reactivar al més aviat possible la taula de diàleg. Aquí és on el president defensa el seu acord de claredat per plantejar al PSOE un referèndum acordat. Sovint se li recorda a Aragonès que els socialistes sempre s’han oposat a aquesta consulta, però fa temps que ell respon el mateix: també s’oposaven als indults i a l’amnistia i el PSOE va acabar cedint. Així ho va resumir fa uns dies: «L’impossible es converteix en possible quan tens una conjuntura favorable».

La segona carpeta té moltes derivades, però Aragonès en els últims mesos ha mostrat el seu principal interès en dues: el traspàs de Rodalies i el finançament. Així, la reunió del dia 21 serà un bon moment perquè el Govern li exigeixi a Sánchez avançar en la qüestió dels trens i, també, en la voluntat de la Generalitat de tenir un sistema de finançament «singular» que tregui Catalunya del règim comú de totes les autonomies.

Des de la Generalitat recorden que els presidents ja fa temps que es coneixen i es tracten, per la qual cosa defensen que aquesta trobada no ha de ser una mera presa de contacte institucional, sinó que ha de ser una reunió de treball ben preparada. A més, des de la plaça de Sant Jaume al·leguen que tot el que vol plantejar el president no només no és nou, sinó que forma part de l’acord d’investidura firmat entre ERC i el PSOE. I cal fer «seguiment del compliment dels acords», conclouen.

Una relació de fa temps

Aragonès i Sánchez ja fa anys que es tracten. L’última reunió cara a cara de tots dos va ser el juliol de l’any passat a la Moncloa i l’última a la Generalitat va ser el setembre del 2021. De fet, la seva interlocució ha sigut clau per als acords ERC-PSOE que han fet Sánchez dues vegades president. El primer, el 2019, Aragonès es va desplaçar fins a Madrid. El segon, fa tot just un mes, va ser una conversa telefònicaamb la qual van resoldre els últims serrells de l’acord per a l’amnistia.

Tot i que ja temps que es tracten, la seva relació, tot i que cordial, no ha sigut mai fàcil. Tant Sánchez pel flanc de la dreta, com Aragonès pel flanc de l’independentisme més bel·ligerant, han rebut sempre pressions perquè els acords entre socialistes i republicans no tinguessin continuïtat.

El president Pere Aragonès en un dels seus actes aquesta setmana a Corea del Sud. /

Arnau Carbonell / Govern

No obstant, cadascú ha pogut exhibir els seus triomfs. Sánchez ha rebut l’estabilitat promesa per ERC amb el suport republicà dels últims tres pressupostos generals de l’Estat (PGE). Aragonès, per la seva banda, ha pogut exhibir els primers passos de la desjudicialització del procés: els indults del 2021 i la derogació de la sedició de l’any passat. ERC afirma que, sense aquests dos avanços, ara no hi hauria l’amnistia.

Els dos pressupostos

Tot i que les dues parts difícilment ho reconeguin abans de la cita, els dos presidents tenen un assumpte que els apressa. Aprovar els seus respectius pressupostos per al 2024. No hi ha llei que doni més estabilitat a un executiu que poder exhibir uns nous comptes públics amb què regar de més recursos els respectius departaments.

Notícies relacionades

Aquí la qüestió clau és que els dos partits es necessiten. El PSOE necessita ERC al Congrés, i ERC, el PSC al Parlament. Cap de les dues parts vol parlar d’un intercanvi de comptes, però cada part té dret de veto a l’altra. És a dir, Aragonès sap que difícilment tindrà nous pressupostos sense els vots socialistes mentre que Sánchez tampoc els tindrà sense els republicans.

I per als dos presidents són uns comptes clau. Per a Sánchez, per començar el seu mandat exhibint una primera victòria i escenificant estabilitat per a aquells que li auguren les 10 plagues per haver pactat la seva investidura amb els independentistes. Per a Aragonès també, perquè li permetrien esgotar el mandat fins al febrer del 2025. Seria el primer president de la Generalitat a aconseguir-ho des de fa més d’una dècada.