Després del pronunciament de Barcelona

Els Comuns demanen que el Congrés i el Parlament aprovin suspendre relacions amb Israel

Els Comuns demanen que el Congrés i el Parlament aprovin suspendre relacions amb Israel

Nico Tomás / ACN

1
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Els Comuns defensen que tant el Congrés dels Diputats com el Parlament de Catalunya aprovin la interrupció de les relacions institucionals amb el Govern d’Israel, com es va fer la setmana passada a l’Ajuntament de Barcelona a partir d’una proposta del grup d’Ada Colau. El portaveu del partit, Joan Mena, ha assegurat que cal tenir un «posicionament clar» com el de la capital catalana i ha animat a promoure «el mateix» a les cambres legislatives i que ningú «ho eludeixi». El balanç, ha recordat, és de 15.000 palestins morts des del 7 d’octubre per atacs d’Israel.

Segons el seu parer, és una «molt bona notícia» que el president del Govern central, Pedro Sánchez, hagi defensat que es treballi per la fi del conflicte per frenar la «matança indiscriminada de civils» i el reconeixement dels dos estats, posicionament que ha suposat una crisi diplomàtica amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. Segons els Comuns, que estigui avançat i liderant la petició d’un alt al foc definitiu a Gaza és a causa de les mobilitzacions que s’estan celebrant al conjunt de l’Estat, alhora que es posa de manifest el «cinisme» del PP per no donar suport a la solució dels dos estats quan sí que ho va fer en votacions en el passat.

Notícies relacionades

En el cas del Parlament, el 25 d’octubre es va aprovar una declaració de la junta de portaveus que només va rebre el suport de Junts, el PSC, Ciutadans i el PP en la qual es reconeixia el «dret a defensar-se d’Israel», mentre que en el cas de l’Ajuntament de Barcelona s’hi van posar d’acord els Comuns, el PSC i ERC.

Just aquest dilluns se celebra a Barcelona la cimera euromediterrània, en la qual participen 25 ministres d’Afers Exteriors, entre ells el de l’Autoritat Palestina. «Malgrat la rebequeria de Netanyahu per intentar boicotejar-la, ningú hi ha anul·lat la seva presència», ha destacat Mena, que ha advertit que és un símptoma que «alguna cosa està canviant» en l’escenari internacional. Per als Comuns, aquesta cimera ha de ser l’embrió d’una conferència de pau de què es derivi una declaració clara «contra el genocidi» del poble palestí. Qui no assistirà a aquesta trobada és el president Pere Aragonès, que en aquests moments és en un viatge institucional a Corea.