Reestructuració

Feijóo confirma Cuca Gamarra com a secretària general del PP a la seva nova cúpula

Aprofitant la seva presència a Logronyo, el líder del PP ratifica Gamarra com a número dos del partit en la reestructuració interna que farà pública en els pròxims dies

Video: Agencia ATLAS | Foto: EP

4
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

És la primera decisió que el líder del PP ha confirmat sobre la seva nova estructura interna. Cuca Gamarra continuarà sent la número dos del partit. El mateix Alberto Núñez Feijóo l’ha ratificat en el congrés del PP de La Rioja, la terra de la secretària general, aquest dissabte. Segons expliquen fonts del partit, la decisió es basa en la seva trajectòria com a alcaldessa, la capacitat demostrada com a parlamentària en els últims anys i el coneixement de la vida orgànica del PP.

El líder conservador posa en valor, diuen en el seu nucli dur, els «resultats en tots els reptes polítics» que ha afrontat en l’últim cicle electoral en el qual el PP ha tingut diverses majories absolutes en comunitats, alcaldies, i s’ha col·locat com a primera força nacional. «Ara serà l’encarregada de dirigir la vida orgànica del PP amb més poder territorial de la història davant el Govern més feble de la democràcia», conclouen a Génova.

El fet que aquest cap de setmana els dos haguessin de coincidir a Logronyo per coronar el president regional, Gonzalo Capellán, al capdavant del partit autonòmic, apuntava que Feijóo podria anunciar la decisió que, en el fons, havia de marcar totes les altres. Ara queda per saber qui ocuparà la representació parlamentària –els dos noms finals són Carmen Fúnez i Miguel Tellado, tot i que hi ha dirigents que continuen incloent Esteban González Pons en la terna– i com queda la resta de l’estructura a Génova.

Si Tellado no és portaveu al Congrés el lògic, afirmen fonts de la direcció, és que segueixi els comandaments d’Organització. El gallec, que va deixar Galícia al costat del seu cap de files per fer el salt nacional, és l’home que domina totes les qüestions orgàniques. També és una incògnita el lloc en el qual quedarà Elías Bendodo, ja que el previsible és que la coordinació general desaparegui. No serà més el número tres del partit. 

Com va publicar aquest diari al setembre, el president de la Junta, Juan Manuel Moreno, ja va pressionar a la tornada de l’estiu per blindar el seu home a Madrid davant la reestructuració que planejava Feijóo.

Després del fiasco de les eleccions generals, Bendodo es va quedar una mica descol·locat. La seva funció havia sigut tota l’àrea demoscòpica i les enquestes van ser el pitjor enemic del PP el 23J. En realitat, com expliquen dirigents de la cúpula, l’andalús no ha arribat a formar part del primer anell del gallec malgrat que Andalusia estava cridada a tenir molt pes. Però, en el nucli dur de Feijóo sí que recalquen que «tots tindran el seu lloc» i posen en valor la feina feta per Bendodo. 

També hi ha un buit clau que encara s’ha d’omplir: la coordinació de Génova amb els governs autonòmics i municipals que va deixar Pedro Rollán per anar-se’n a presidir el Senat. Fúnez, que s’ha fet forta a l’àrea social de la cúpula, com va tornar a demostrar aquest divendres a l’acte del PP contra la violència de gènere, tots els dirigents la veuen com a portaveu al Congrés: «Compleix tots els requisits», insisteixen.

El que està clar des d’avui és que Gamarra compta amb la confiança total del gallec. Feijóo va desembarcar a Madrid en una situació interna molt delicada per al partit. Va teixir la seva direcció nacional fent equilibris i incloent al seu equip gent amb qui no havia treballat mai.

Després de pilotar el partit junt amb Esteban González Pons de manera transitòria fins que Feijóo va arribar al congrés de Sevilla i havent sigut portaveu parlamentària a l’etapa de Pablo Casado, Gamarra es va quedar de secretària general. La decisió la va conèixer poc abans que es fes pública als mitjans de comunicació i era un missatge en tota regla: el partit havia de cosir les seves ferides i la integració seria total.

La de La Rioja també li donava tranquil·litat a Feijóo, que podria saltar al Senat però no estar al Congrés la resta de legislatura. El gallec volia al seu costat una persona que conegués la Cambra, que es pogués enfrontar amb Pedro Sánchez en les sessions de control i que comptés amb el respecte del partit. I Gamarra tenia aquestes característiques. 

Notícies relacionades

Que Bendodo fos coordinador general i Tellado, la persona de més confiança del cap conservador, estigués amb l’Organització va desencadenar les lectures sobre qui era realment el número dos del partit entre les tres figures. Tot i que anés a l’ombra.

No obstant, Gamarra sí va entrar aviat en el cercle de confiança del gallec, com demostra la seva confirmació com a segona de bord en aquesta reestructuració de l’equip. És cert que les eleccions europees del juny podrien comportar canvis, però totes les mirades referent a això es dirigeixen a González Pons, que va deixar les seves responsabilitats europees convençut que el PP arribaria a la Moncloa.