Reunió al Vaticà
Aragonès assegura que el Papa li ha dit que «el camí sempre és parlar» per «poder arribar a acords»
El papa Francesc ha rebut aquest dilluns en audiència privada el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb el qual ha mantingut un col·loqui a soles de mitja hora de durada. Durant la trobada, que coincideix amb la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez, també han abordat l’actualitat política a Catalunya i a Espanya, segons ha explicat a l’acabar la trobada.
La primera cita oficial del president amb Francesc havia generat certa quantitat d’especulacions entre els observadors pel fet que la visita s’ha realitzat en plena negociació de l’amnistia i després de tancar ERC un pacte amb el PSOE. No obstant, des del Palau de la Generalitat, havien intentat en la vigília de la reunió posar èmfasi en el fet que l’audiència havia sigut sol·licitada pel cap del Govern el juny d’aquest any i que la data de la trobada va ser decidida per el Vaticà «abans de l’estiu».
Al final, les especulacions es van complir només en part. Aragonès no ha volgut confirmar, per exemple, si qüestions tan delicades i específiques com l’exoneració de les causes del procés van ser objecte de la seva conversa amb Francesc. Però sí que ha assegurat que durant la reunió han parlat de «la necessitat del diàleg i la negociació» i que el Papa ha expressat que «el camí sempre és parlar entre diferents per poder arribar a acords». A més d’això, Aragonès també ha tornat a defensar el «bon» acord assolit la setmana passada amb el PSOE. «És un bon acord que no s’havia aconseguit fins ara», ha remarcat, en una breu trobada amb la premsa.
«Crec que [l’acord amb el PSOE] és molt positiu, en primer lloc perquè garanteix una amnistia que doni cobertura a totes les causes de naturalesa política», ha dit, just quan Junts poleix els detalls del seu pacte amb el PSOE amb el perímetre de la llei com a escull. «En segon lloc, perquè també permet continuar amb un procés de negociació a partir del reconeixement nacional de Catalunya i també la recerca de solucions democràtiques per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya, i finalment perquè també contempla el traspàs integral de tot el sistema de trens de Rodalies», ha afegit.
El diàleg
Aragonès ha acudit a la trobada acompanyat d’una petita delegació, integrada, entre d’altres, per la seva dona, Janina Juli Pujol, i el delegat del Govern a Itàlia, Luca Bellizi. No obstant, a l’entrar a la biblioteca del Palau Apostòlic en la qual s’ha portat a terme la reunió, el president s’ha quedat a soles amb Francesc i ha tingut l’oportunitat de parlar amb ell durant 30 minuts, entre altres assumptes, sobre la guerra a Gaza i sobre algunes polítiques públiques a Catalunya, en particular en matèria de vivenda, educació i acollida de la immigració.
Notícies relacionadesDesprés d’això, la resta dels integrants de la delegació han ingressat a la sala i, durant uns 10 minuts, s’ha produït l’habitual intercanvi de regals. El president li ha regalat al Papa tres llibres, una petita escultura articulada de plata de Sant Jordi i una bossa Made in CIRE feta en un centre penitenciari català, així com una samarreta de l’equip del Papa, el San Lorenzo de Almagro, donada per comunitat argentina de Catalunya. Aragonès tornarà aquesta tarda a Catalunya, ja que no té cap altre acte previst a la capital italiana.
Aragonès és el primer president de la Generalitat que ha sigut rebut per Francesc i el primer rebut per un Papa des de fa 42 anys, quan Joan Pau II va trobar-se amb Jordi Pujol. La trobada es va promoure després d’una reunió entre Aragonès i el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella.
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- MOBILITAT COMPARTIDA Territori estudia tres opcions per a l’estació d’autobusos a la Diagonal
- Col·lectius vulnerables a catalunya Els diagnòstics de discapacitat intel·lectual en nens es multipliquen
- Demora en el cotxe elèctric La Generalitat injectarà més ajudes a Chery pel retard de la producció
- La temporada blanc-i-blava Darder, d’ídol a "traïdor"
- El conflicte del Pròxim Orient La indústria petrolera de l’Iran, en el punt de mira d’Israel
- Líder suprem. Discurs amb un fusell Khamenei avisa que l’Iran "no es rendirà mai"
- Israel castiga Beirut, Cisjordània, Gaza i la frontera entre el Líban i Síria
- Reunió Illa i Larrosa acorden la construcció de 250 pisos a Lleida
- Crisi migratòria Salvament Marítim acusa l’anterior contractista de no tornar un avió