A l’espera del congrés

L’aposta de Feijóo per «normalitzar» la relació amb Junts reactiva la batalla per la direcció del PP català

L’aposta de Feijóo per «normalitzar» la relació amb Junts reactiva la batalla per la direcció del PP català

Andreu Dalmau / EFE

4
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’última visita d’Alberto Núñez Feijóo a Catalunya va coincidir amb la quinzenal sessió de control al Parlament. Però malgrat això, el president del PP català, Alejandro Fernández, es va desplaçar a l’hotel Palace de Barcelona per saludar el líder del seu partit en l’inici de la seva conferència al Fòrum Europa Tribuna Catalunya. Van posar abans de començar l’acte, però Fernández no es va arribar a asseure a la taula presidencial i, quan van començar les preguntes espinoses per a Feijóo i les afirmacions de la discòrdia, ell ja estava a la bancada de la Cambra catalana.

Així que no va haver de sentir quan van preguntar Feijóo pel congrés intern ajornat ni per si Dolors Montserrat seria una bona candidata per liderar la direcció a Catalunya. I també quedarà com una incògnita quina hauria sigut la seva reacció al veure que Feijóo parlava de nou de «normalitzar» relacions amb Junts –tot i que va deixar clar que era des de la «discrepància»–, ni quan va reconèixer contactes «indirectes» amb l’expresident Carles Puigdemont, a qui va dir que «respectava» i va elogiar que no mentís.

Unes hores més tard, a través de les xarxes socials, Fernández va voler deixar clara quina era la seva postura. Ho va fer amb un missatge una mica críptic, però que evidenciava la seva desautorització a l’estratègia de Feijóo a Catalunya. L’enèsima. Ja ho havia fet quan va airejar el seu rebuig d’anar de candidat al Congrés, quan va desbaratar la intenció de Feijóo de reunir-se amb Junts per negociar la seva investidura –que va resultar fallida– o quan va organitzar una conferència a Barcelona per avisar Génova que liderava el partit sense «tuteles». «Suposo que alguna cosa hi ha de cert en allò que «la cara és el mirall de l’ànima...», va apuntar a la xarxa social, amb una fotografia en què apareix al costat de Feijóo i Montilla.

Una nova desqualificació en públic que ha tornat a causar irritació dins del partit, després d’uns dies en què les aigües semblaven més calmades. A Génova, per descomptat, però la reacció de Fenández també ha molestat sobre manera entre els càrrecs del PP català més pròxims a Feijóo. «Està tensant massa la corda», avisa un dels dirigents consultat per EL PERIÓDICO, que lamenta que el partit sempre sigui notícia per les desavinences i acusa Fernández d’estar sol pensant a «salvar el seu lloc» i a «guanyar el congrés».

«Guerra freda»

El dubte està en si la corda està prou tensada perquè Feijóo decideixi fer el pas i posi data al congrés català. Les diferents fonts consultades reconeixen que les posicions ja són irreconciliables, però dubten que la resolució del conflicte sigui immediata. «És una guerra freda», afegeix un altre líder, que assegura que –almenys per ara– és una incògnita saber quin serà el resultat final.

De moment, els més pròxims a Feijóo atribueixen la tardança en la convocatòria del congrés a què, enmig de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez i davant una possible repetició electoral, el PP té problemes «més importants» a resoldre i creuen que no hi ha pressa perquè les pròximes eleccions catalanes no estan previstes fins al febrer del 2025. «Quan Feijóo vulgui, Alejandro caurà», afegeixen des d’aquesta part.

Per fer-ho, Génova podria fixar data per al congrés i promoure un candidat del seu grat, com ha fet al País Basc. Tot i que allà, Feijóo ha aconseguit evitar unes primàries amb més d’una llista, una cosa que a Catalunya, almenys de moment, s’entreveu més difícil. Principalment, perquè Fernández no està disposat a llançar la tovallola i es dona pràcticament per fet que s’encomanarà a les bases –i a l’ala més dura del partit– i presentarà la seva candidatura per ser reelegit.

Dobles discursos

Notícies relacionades

La seva campanya ja està clara: burxarà en la moderació que Feijóo exhibeix en les seves visites a Catalunya, i aprofundirà en les contradiccions i els dobles discursos del líder popular, en funció de si la seva audiència és Barcelona o Madrid. Els crítics amb l’actual líder del PP veuen incoherent organitzar un acte contra l’amnistia o enviar tota l’artilleria del partit a la capital catalana per manifestar-se amb Societat Civil Catalana (SCC) –i ser victorejat pel públic amb crits de «Puigdemont a la presó»–; però després rebaixar el to contra aquesta mesura de gràcia i parlar de normalitzar relacions amb el líder de Junts.

També hi hauria la possibilitat que Feijóo optés per posar una gestora per evitar un congrés amb diverses llistes. No obstant, això podria desencadenar encara més la batalla interna i augmentar les ganes de revenja de Fernández. I tampoc està clar qui seria l’escollit per liderar el partit. En els últims mesos, s’han estudiat diversos noms com el deDaniel Sirera,Manuel ReyesiDolors Montserat, però, almenys de moment, ni Feijóo ha assenyalat quina és la seva aposta ni ells s’han posicionat oficialment.