2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

S’han complert dues setmanes des de la conversa telefònica sobre la investidura entre Pedro Sánchez i Oriol Junqueras i, d’acord amb el segon, la negociació entre socialistes i republicans no avança com hauria d’avançar. El president d’ERC ha advertit aquest dijous al PSOE que «el que és impossible és que hi hagi un acord si el Govern no fa res per arribar a un acord».

Junqueras s’afegeix així a les veus republicanes que fa dos dies que adverteixen als socialistes que les coses no funcionen. Aquest dimecres ja ho van fer el president Pere Aragonès –«No anem bé», va dir– i les conselleres Laura Vilagrà i Natàlia Mas. De fet, el president d’ERC també ha reforçat la idea que el problema no és tant arribar a un acord sobre els temes vinculats al procés –amnistia i taula de diàleg–, sinó als vinculats amb les qüestions socials: el traspàs de Rodalies i la millora del finançament. «Si el Govern vol un acord, haurà de treballar en aquests dos àmbits», ha dit.

El líder dels republicans es troba de viatge a Irlanda per estrènyer els llaços amb el Sinn Féin. Hi ha polítics que, quan estan de viatge, odien haver de parlar de les qüestions domèstiques. Però Junqueras no ha renunciat avui a llançar el seu particular avís al PSOE: amb l’amnistia i amb la taula de diàleg no n’hi haurà prou per tenir els vots d’Esquerra. També haurà d’atendre «la carpeta de les qüestions econòmiques i socials».

En aquesta carpeta el principal problema són els diners. Les posicions estan allunyades quant a quina quantitat de recursos ha d’acompanyar el traspàs de Rodalies a la Generalitat, i en com es millora el finançament de Catalunya. Aquest últim és un tema sempre complicat per allò de les susceptibilitats que es creen entre comunitats autònomes. Junqueras ho resoldria així: «Allò que és bo en termes de llibertat, justícia i prosperitat per a la societat catalana, en el fons també és bo per a la ciutadania espanyola».

El referent irlandès

El líder republicà ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb l’exlíder del Sinn Féin, Gerry Adams. Per Junqueras, el conflicte nord-irlandès entre els partidaris de la reunificació amb Irlanda i els de mantenir llaços amb el Regne Unit té una cosa de la qual hauria de prendre nota el conflicte entre Catalunya i la resta d’Espanya. Són els Acords de Divendres Sant, que obrien la porta a un referèndum sobre la reunificació sense una data concreta.

Notícies relacionades

«Els Acords del Divendres Sant són un exemple extraordinari perquè posen a sobre de la taula la possibilitat de fer un referèndum», ha afirmat el republicà. Una votació que el Sinn Féin vol fer a curt termini, però per a la qual mai hi ha hagut una data clara. Esquerra suma el cas irlandès a la seva ja llarga llista d’exemples internacionals per imitar a Catalunya que inclouen el referèndum quebequès, l’escocès i el montenegrí. «Volem fer exactament el mateix», ha dit aquest dimecres des de Belfast.

Junqueras ha tornat a insistir en la seva defensa del referèndum per a Catalunya, però sense fixar una data a l’horitzó. Un dels aprenentatges d’ERC de l’1-O és que situar un punt al calendari era més un problema que una solució. «Mai és una qüestió de temps. És sempre una qüestió de força i de majories democràtiques», ha conclòs.