El Consell de la República exigeix a Puigdemont bloquejar la investidura de Sánchez amb un 75% dels vots

El Consell de la República exigeix a Puigdemont bloquejar la investidura de Sánchez amb un 75% dels vots

ACN

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Els associats al Consell de la República –l’entitat sobiranista que lidera l’expresident i líder de Junts, Carles Puigdemont– han decidit proposar el bloqueig de la investidura espanyola amb un 75% de vots favorables dels que han participat en la consulta interna, en la qual ha participat un 4% del cens. En concret, 4.021 associats. La decisió és fruit de la proposta d’un militant de l’organització. A la pràctica, la iniciativa no generarà cap canvi en les negociacions entre el partit de Puigdemont i el PSOE.

Notícies relacionades

En concret, la pregunta sotmesa a consulta interna ha sigut «¿El Consell de la República ha de promoure el bloqueig a la investidura del president de l’Estat espanyol per part dels partits independentistes catalans?». La votació ha sigut telemàtica i ha durat una setmana. Les conseqüències de la consulta seran més simbòliques que reals. No hi haurà cap partit, inclòs Junts, que se senti obligat a deixar de negociar amb el PSOE. L’únic que pot generar aquest eventual resultat és una certa pressió interna en el partit del mateix Puigdemont per part dels partidaris de repetir les eleccions generals o de posar unes condicions molt més exigents a Sánchez. Però fonts de la direcció del Consell han confirmat que no, que la votació –que no ha promogut Puigdemont ni el seu nucli de seguidors de la direcció del Consell– té cap efecte concret.

Un Consell en revisió

La situació interna del Consell és tensa i està en plena revisió. Un grup d’integrants de l’anomenada Assemblea de Representants (un grup intern de 130 persones creat a manera de Parlament intern en contraposició a la direcció de Puigdemont) va emetre un comunicat molt crític acusant l’equip de Puigdemont i en concret l’eurodiputat Toni Comín, vicepresident, de portar a terme una gestió autoritària i poc democràtica. Puigdemont va respondre fent pinya amb Comín. I aquesta votació sobre la investidura revela, també, l’existència d’un grup intern molt crític fins i tot amb la posició negociadora que ha adoptat Puigdemont. De fet, Comín ha emprès i aconseguit aprovar una reforma interna d’aquest Consell per deixar sense poder efectiu l’Assemblea interna i així reconduir les discrepàncies internes i poder gestionar aquest organisme amb cohesió.