Alerta antiterrorista

Els Mossos quadrupliquen la protecció de sinagogues i edificis israelians des de l’atac de Hamàs

Els agents dedicaran més hores a prevenció antiterrorista amb «més proactivitat» i identificacions 

La guerra d’Israel a Gaza, al minut

Els Mossos quadrupliquen la protecció de sinagogues i edificis israelians des de l’atac de Hamàs

ACN

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els Mossos d’Esquadra han quadruplicat les hores dedicades a protecció sinagogues i altres edificis d’interès israelià des de l’atac de Hamàs a Israel el 7 d’octubre, amb més de 1.600 hores dedicades en comparació a les 365 que hi van dedicar durant els mateixos dies del 2022.

Ho ha explicat aquest divendres el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, en roda de premsa al costat del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, després de la reunió del Gabinet Antiterrorista que ha abordat els efectes que el conflicte a la Franja de Gaza pot suposar per la seguretat a Catalunya.

Elena ha remarcat que Catalunya continua en el nivell 4 sobre 5 d’alerta antiterrorista, en què està des de fa anys, i ha insistit que «no hi ha previsió que de moment es produeixi cap canvi».

Dins del mateix nivell 4, la policia ha «reforçat determinats punts» i els Mossos han afegit nous punts de vigilància: el consolat d’Israel; sinagogues i comerços, entitats o associacions vinculades a la comunitat jueva, a més de l’estadi Lluís Companys en substitució del Camp Nou, i des del mateix 7 d’octubre van reforçar la seguretat a l’Aeroport.

En la reunió d’aquest divendres, la Direcció dels Mossos ha acordat demanar «més proactivitat» als agents per fer prevenció i detecció, cosa que implicarà que facin més identificacions de persones i vehicles en els punts freqüentats que la policia vigila.

Autoprotecció policial

El cos utilitzarà les hores de reforç de què disposa per dedicar-les al seu pla antiterrorista i reunirà més sovint el Gabinet especialitzat, i la Direcció també ha recordat als Mossos la importància de l’autoprotecció, ja que els cossos policials són un objectiu prioritari per al Daesh.

Sallent ha exposat que l’atac més probable seria individual, i preguntat per l’incident de diumenge a Mataró (Barcelona), on un home va ferir dues persones amb un ganivet, ha explicat que la policia ha descartat que tingués una motivació gihadista.

En aquest context, Elena ha destacat l’experiència dels Mossos en antiterrorisme i ha demanat a la ciutadania atendre la informació que es dona des de les institucions davant el risc de desinformació arran del conflicte: «Estem en nivell 4, si no ho estiguéssim ho diríem les institucions».

Simulacre a Sants

En el marc de la seva formació, dijous vinent de matinada els Mossos faran un simulacre a l’estació de Sants de Barcelona que involucrarà seguretat ciutadana, ordre públic, el Grup Especial d’Intervenció (GEI) i tancament territorial.

Sallent ha explicat que també estan atents a possibles ciberatacs, i ha detallat que actualment el 17% de la seva feina planificada correspon al pla d’antiterrorisme.

Notícies relacionades

Des de gener fins al setembre, els Mossos han dedicat 635.143 hores de feina a aquest pla i han identificat 33.808 persones (en dispositius de prevenció, no perquè totes estiguessin relacionades amb el terrorisme) i 10.600 vehicles.

Durant aquest any han desplegat set dispositius de nivell 3 (el més alt), entre aquests el concert de Bruce Springsteen al Palau Sant Jordi, a més de 142 dispositius de nivell 2 i uns altres 146 de nivell 1.