La jura d’Elionor

¿Què diu la Constitució espanyola sobre la majoria d’edat del príncep hereu?

¿Què diu la Constitució espanyola sobre la majoria d’edat del príncep hereu?

Raúl Terrel / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La princesa Elionor jurarà la Constitució davant les Corts Generals el 31 d’octubre, dia en què complirà 18 anys, igual com va fer el seu pare, Felip VI, el 1986. L’hereva al tron farà el jurament en una sessió solemne del Congrés i el Senat a l’hemicicle de la Cambra baixa, com estableix la Constitució. L’acatament davant la seu de la sobirania nacional és un dels passos institucionals més rellevants de l’hereva al tron, després que assumís la condició de princesa d’Astúries.

Es tracta d’un acte molt protocol·lari i tradicional, on no caben grans innovacions, i per això es guiarà pel format que va tenir la jura de Felip VI fa 37 anys, tot i que amb alguna variació, perquè la Princesa jurarà sobre el mateix exemplar de la Constitució que va utilitzar el seu pare per a la seva proclamació com a rei, el 19 de juny del 2014.

Aquell dia, el Congrés es va engalanar amb alfombres de la Reial Fàbrica de Tapissos i amb grans faldons de vellut vermell. No obstant, durant la jura de Felip VI el mateix escenari va ser revestit de tapissos daurats i al centre s’hi va situar una taula rectangular amb un gran tapet de vellut on es va ubicar la Constitució.

La Constitució de 1978 estableix a l’article 61 que el príncep hereu, a l’arribar a la majoria d’edat, prestarà jurament d’«exercir fidelment les seves funcions, guardar i fer guardar la Constitució i les lleis i respectar els drets dels ciutadans i de les comunitats autònomes, així com «el de fidelitat al Rei».

En la jura del príncep Felip el 1986, una filera de butaques entapissades estaven reservades per a la família reial, per al president del Govern central i els presidents del Congrés i del Senat, així com per als presidents del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial.

Notícies relacionades

En aquesta ocasió, els reis Felip i Letizia, la princesa Elionor i la infanta Sofia entraran a l’hemicicle per una gran porta que se situa al passadís central del Palau i que habitualment està tancada però que dona accés a la tribuna de la Mesa de la Cambra.

A l’estrada presidencial està previst que hi hagi els membres de les meses de les dues cambres, així com el lletrat major del Congrés i el del Senat. Serà la presidenta del Congrés, Francina Armengol, la que obri la sessió i doni pas al lletrat major del Congrés perquè llegeixi l’Acord del Consell de Ministres, que recorda el compliment de l’article 61 de la Constitució.