Puigdemont insisteix: «eleccions o pacte amb un partit que no renuncia a la via unilateral»

GLÒRIA SÀNCHEZ / EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha insistit avui, en plenes negociacions amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, que Espanya té un «dilema»: o repeteix eleccions o pacta amb un partit com Junts que manté la legitimitat de l’1-O i no renunciarà a la via unilateral.

Així ho ha advertit Puigdemont en un apunt en el seu compte d’Instagram, en què reprodueix un fragment de la conferència que va pronunciar a Brussel·les el 5 de setembre, amb les seves condicions per recolzar la investidura, i la transcripció de la qual li va entregar ahir a Sánchez la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras.

«Avui Espanya té un dilema de resolució complexa. O repeteix eleccions, amb el risc que els seus equilibris polítics siguin tan fràgils com ara; o pacta amb un partit que manté la legitimitat de l’1 d’octubre i que no ha renunciat ni renunciarà a la unilateralitat com a recurs legítim per fer valer els seus drets», ha indicat Puigdemont en el seu compte d’Instagram.

Es tracta d’un extracte de la conferència que Puigdemont va pronunciar el 5 de setembre a Brussel·les, en què va posar com a condicionis prèvies perquè JxCat iniciés les negociacions d’investidura una llei d’amnistia, el reconeixement i el respecte a la «legitimitat democràtica» de l’independentisme i la creació d’un mecanisme de verificació dels acords.

Notícies relacionades

Després de la reunió d’ahir amb Pedro Sánchez, en la ronda de contactes del líder socialista per intentar aconseguir els suports necessaris per renovar el seu mandat, Nogueras va advertir que Junts encara està lluny d’un «compromís històric» per a la investidura i li va entregar al president del Govern en funcions una transcripció de la conferència de Puigdemont del 5 de setembre.

Nogueras va aclarir a més que no s’havien reunit amb Sánchez per conèixer les condicions del PSOE perquè Junts els donés el seu suport, sinó per reiterar les seves exigències.