Casa Reial

VÍDEO | La princesa Elionor jura bandera a Saragossa

L’hereva al tron besa la bandera després de la seva jura en presència dels reis Felip VI i Letícia

3
Es llegeix en minuts

La princesa Elionor ha jurat bandera aquest dissabte a l’Acadèmia General Militar (AGM) de Saragossajunt amb els 410 cadets de nou ingrés, dels que ella ha sigut la primera a desfilar davant l’ensenya nacional per besar-la amb els reis com a testimonis a la llotja d’honor.

L’hereva al tron ha unit la seva veu a la de la resta de cadets formats en batallons al Pati d’Armes de l’acadèmia per cridar de manera enèrgica la frase del jurament de defensar Espanya, fins i tot, amb la seva vida.

«¿Jureu per Déu o prometeu per la vostra consciència i honor complir fidelment les vostres obligacions militars, guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l’Estat, obeir i respectar el Rei i els vostres caps, no abandonar-los mai i, si fos convenient, entregar la vostra vida en defensa d’Espanya?», ha interpel·lat els cadets el director de l’AGM, el general Manuel Pérez López.

A l’uníson, la princesa d’Astúries i els seus companys, entre ells 48 dames més, han respost el «Sí, ho fem», la fórmula actualitzada per no haver d’escollir entre «jurar i prometre».

A continuació, ha començat la desfilada davant la bandera, en la qual, per la seva condició de futura reina d’Espanya i comandament suprem de les Forces Armades, ha sigut la primera a dirigir-se a la bandera.

Després de parar-s’hi davant, s’ha retirat el barret ros de ploma vermella, ha fet dos passos, ha besat la tela i ha reprès el pas davant l’atenta mirada dels seus pares i de les 2.500 persones que han assistit a la cerimònia, entre autoritats i familiars, que li han brindat una tancada ovació.

D’acord amb el protocol de la cerimònia, la dama cadet Borbó Ortiz ha vestit uniforme d’època, amb casaca blava, pantalons vermells, i ha portat el fusell de fusta «Mauser».

L’ensenya feta servir en l’acte ha sigut la confeccionada el 1886 per encàrrec de la reina Maria Cristina d'Habsburg, viuda d’Alfons XII, els pares d’Alfons XIII, rebesavi de la princesa.

Després del passi individual de tots els cadets, la princesa ha tornat a desfilar de tres sota l’arc format pel sabre i la bandera, simbolitzant amb això que la pàtria accepta el seu jurament.

El batalló de cadets, dividit en tres companyies, s’ha mantingut en formació durant la mitja hora prèvia a l’arribada dels reis al Pati d’Armes, les finestres del qual s’han engalanat de rebosters amb diferents escuts heràldics.

Per facilitar la seva sortida de la formació, l’hereva al tron ha ocupat un lloc a la primera fila del grup, davant el focus dels nombrosos mitjans gràfics que han cobert l’esdeveniment.

Al començament de l’acte, Felip VI, amb uniforme de capità general de l’Exèrcit de Terra, ha passat revista a les unitats, per la qual cosa ha caminat davant de la seva filla, sense fer cap gest especial.

Elionor de Borbó, que el 31 d’octubre compleix 18 anys, ha complert el mateix ritu que va fer també a l’Acadèmia de Saragossa el seu pare, Felip VI, l’octubre de 1985, amb la diferència que en el seu cas va ser en solitari, amb l’assistència, entre d’altres, del llavors president del Govern, Felipe González.

També amb 17 anys, el desembre de 1955, va jurar bandera a la capital aragonesa el seu avi, Joan Carles I, en plena dictadura de Franco, i ho va tornar a fer el 1981 el 25 aniversari de la seva promoció.

El jurament de la bandera, es considera un dels moments més rellevants en la carrera d’un militar, s’ha celebrat una vegada completada la fase inicial d’ensinistrament com a combatent de la filla gran dels reis a l’AGM el 17 d’agost, inici de la seva formació militar de tres anys.

A partir de dilluns, Elionor de Borbó passarà al segon curs, dins del programa específic de formació dissenyat per a ella, que completarà en les acadèmies generals de l’Armada i l’Aire.

Entre les autoritats que han estat presents en la cerimònia, hi han estat la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles; el Cap d’Estat Major de la Defensa (Jemad), l’almirall general Teodoro López Calderón; el president d’Aragó, Jorge Azcón, i l’alcaldessa de Saragossa, Natalia Chueca.

Notícies relacionades

La principal absència ha sigut la de la infanta Sofia per trobar-se a l’internat de Gal·les (Regne Unit) on també la seva germana va estudiar els dos cursos de batxillerat.

Ja es comptava que no hi assistiria el rei Joan Carles, allunyat dels actes de la família reial des de la seva marxa a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units) l’agost del 2020, qui sí que estarà al costat de la princesa en la celebració familiar privada del seu 18 aniversari.