4
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Alberto Núñez Feijóo va sortir derrotat en la segona i definitiva votació del seu debat d’investidura, tot i que el recompte es va retardar per l’error del diputat de Junts, Eduard Pujol, que va acabar sent nul. El candidat va comptar així amb 172 vots a favor i 177 en contra. El líder del PP va comptar amb els seus 139 parlamentaris, els 33 de Vox, un de Coalició Canària i un altre d’Unió del Poble Navarrès. En contra es van mantenir el PSOE, Sumar, ERC, Junts (excepte el nul), EH Bildu, PNB i el BNG.

El líder popular acaba així una setmana clau després de les eleccions generals, que va guanyar, però de manera insuficient. No va ser capaç de convèncer més diputats. En realitat, gairebé des de la nit del 23J el PP sabia que era gairebé impossible aconseguir els quatre vots que li faltaven. Es va quedar a la vora de manera irrevocable. Els esforços estaven posats en els nacionalistes bascos, que van tancar la porta des del primer moment perquè Vox estava en l’equació. En el dol parlamentari amb el portaveu, Aitor Esteban, les friccions van aflorar.

Feijóo va aprofitar la seva última intervenció per mirar de retratar per última vegada Pedro Sánchez. Va mirar el president en funcions i va preguntar: «Amnistia, ¿sí o no? Jo dic no. ¿I vostè?». Va seguir: «Referèndum, ¿sí o no? Jo dic també no». El socialista va evitar respondre. Tampoc va pujar a la tribuna perquè va tornar a delegar en el diputat per Valladolid, Óscar Puente, que va ser protagonista des de primera hora del matí per un aldarull a l’AVE camí a Madrid.

En l’al·legat final, el líder popular es va dirigir a la ciutadania just abans d’aconseguir la derrota: «Avui no li puc donar un Govern, però sí una seguretat i una esperança. El primer perquè defensarem els mateixos valors que la majoria d’espanyols compartim. I a esperança que més d’hora que tard arribarem al Govern». Aquest missatge el va repetir durant diversos moments aquesta setmana. I és també la consigna interna: «Paciencia, rematarem», resumia un diputat ja el dia de la primera votació.

En el PP donen per «complert» l’objectiu d’aquesta investidura, que sabien que no tiraria endavant, però que tenia una utilitat política essencial per a Feijóo. Ara s’obre el temps de Sánchez. El previsible és que en els pròxims dies el Rei obri una nova ronda de contactes i sigui nomenat com a candidat el socialista. Els independentistes de Junts i ERC continuen movent fitxes, ara exigint avançar en el treball d’un futur referèndum, mentre els socialistes catalans posen la banya en un forat: «Així no avancem. El marc és la Constitució», va concloure Salvador Illa des de Catalunya.

Puente va encadenar retrets al popular, que va acusar d’«utilitzar la Corona» per convocar el simulacre de la seva investidura i el Parlament «per reforçar-se davant els seus». «S'ha acabat el bròquil. S'ha acabat el ‘verano azul’», va etzibar el parlamentari socialista amb referència al fil conductor de la campanya electoral del PP.

També Santiago Abascal va atacar durament Sánchez durant el seu torn, advertint que «l’amnistia és també una altra forma de corrupció». Va proposar al socialista «entregar els seus vots a Feijóo per salvar Espanya de Vox» i expulsar-los a ells. «No ho farà perquè vostè no creu en res», va dir. Va confirmar el suport de la ultradreta a Feijóo, però va voler marcar diferències: «Quan s’equivoca val la pena dir-l’hi perquè crec que reflexionarà. Vostè va dir que Bildu parlava des de la tribuna i era la prova de la democràcia. Jo crec que és la petitesa dels grans partits que han votat sempre en contra de la seva il·legalització», va concloure.

Els independentistes catalans van donar un altre cop de porta al popular. Això sí, marcant el pas per al que ve i insistint en un futur referèndum, més enllà de l’amnistia. Va passar amb la portaveu d’ERC, Teresa Jordà, que va acabar el seu discurs exigint que per fi «es votin les condicions per poder votar». Junts, en la mateixa línia, de nou amb Míriam Nogueras a la tribuna: «Votar no és divisió. Votar és consens. A Catalunya li toca ser Catalunya», va advertir.

Notícies relacionades

Després de l’aspre debat que va protagonitzar Feijóo amb la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, va prendre la paraula Oskar Matute per l’esquerra abertzale, i va apujar el to considerablement en comparació amb la seva antecessora, retraient-li les seves aliances amb Vox: «No han volgut posar un cordó sanitari a l’extrema dreta i al final el congrés els ha fet un cordó sanitari», va afirmar, donant per fet que «PP i Vox són el mateix» perquè «l’ordre dels factors no altera el feixisme». El grup del PP es va regirar. Després de la rèplica que va donar Feijóo dimecres, quan va afirmar que «no volia els vots de Bildu, perquè aquests els hi deixa a Sánchez», Matute va contestar: «No pot rebutjar els nostres vots perquè mai els tindria».

A aquests retrets contra Vox es va unir immediatament el portaveu del PNB, Aitor Esteban. «Nosaltres no hem entrat a negociar amb vostès i hem sigut honestos perquè tenim principis, que coincideixen amb els valors europeus davant l’autoritarisme, i que ens impedeixen estar en la mateixa equació que Vox». Exactament el mateix que ja va explicar dos dies abans de la primera votació. No va voler evitar mostrar el malestar que ja es va veure també en el primer debat i va dir «arrogant» a Feijóo. «No el coneixíem gaire. L’anem coneixent. El seu discurs va ser genèric i contradictori en l’àmbit econòmic i decebedor en el territorial».