Manifestació
Feijóo espera «desbordar» l’acte del PP contra l’amnistia a 48 hores de la seva investidura fallida
Els populars busquen una foto de suport massiu a Feijóo al carrer davant la previsible i dura derrota parlamentària que patirà, pressionant Sánchez amb el missatge que l’amnistia per als independentistes no representa la majoria
«El problema que tindrem és on ficar tanta gent». El PP dona per fet, a poques hores de la seva convocatòria a peu de carrer contra una futura llei d’amnistia –que ja veuen segura– que «desbordaran» les previsions aquest diumenge. La mobilització dels territoris no pot ser més gran. Els presidents autonòmics acudeixen a Madrid (ho tornaran a fer molts dimarts per escoltar el discurs d’investidura d’Alberto Núñez Feijóo des de la tribuna) per exhibir el seu múscul de poder després de les eleccions del maig.
Amb ells, la immensa majoria dels grans alcaldes. I a més, especialment per la crida del PP de Madrid, compten amb el fet que una quantitat «molt important» de ciutadans aliens a la política acudeixin a la crida.
El «gran acte obert» que va anunciar la secretària general, Cuca Gamarra, un dia després que José María Aznar demanés «activar totes les energies cíviques» davant «el risc per a la continuïtat d’Espanya com a nació», pretén capitalitzar el malestar del carrer contra les negociacions que el PSOE emprendrà per reeditar el Govern actual.
Pedro Sánchez, que continua insistint que «encara no ha arribat el seu moment» va aclarir el camí de l’amnistia aquesta setmana des de Nova York, on assistia a l’Assemblea General de l’ONU, i va deixar clar que continuarà aplicant amb «coherència» el fet fins ara a Catalunya, amb referència als indults. Va evitar rebutjar expressament el que seria el següent pas, l’amnistia, (com sí que va fer amb la unilateralitat) i va remarcar que el «conflicte polític mai s’hauria d’haver judicialitzat», assumint part de l’argument de Junts.
Per això, com expliquen en la direcció nacional del PP, la convocatòria d’aquest diumenge «té més sentit que mai» i està «justificada i avalada» pels esdeveniments. Arriba també després d’instaurar les llengües cooficials al Congrés i l’ús d’orelleres per primera vegada en la història de la Cambra baixa entre diputats nacionals. Un «nou escenari» que els populars contemplen com l’inici «del que ha d’arribar».
La imatge de suport massiu que persegueix el PP té dos objectius: insuflar l’ànim del carrer a Feijóo davant la dura derrota parlamentària que patirà en la seva investidura i, d’altra banda, enviar el missatge a Sánchez que accedeix al «xantatge» d’una minoria, donant l’esquena a la majoria d’electors que no van apostar per opcions independentistes.
A 48 hores de la investidura
I malgrat els dubtes que generava el format de l’acte i les voltes que va donar el mateix partit (primer donant a entendre que era una manifestació, després negant que fos així, després insistint que era un míting gran de carrer i més tard obrint-lo a la ciutadania) a la cúpula reconeixen ja que compten amb «un gran èxit» que desbordarà les sigles populars.
Després de valorar diferents emplaçaments (fins i tot Feijóo va parlar de la plaça d’Espanya), l’acte està convocat a l’avinguda de II, on hi ha una plaça allargada i al costat del WiZink Center (antic Palau dels Esports de la capital). Segons fonts de la direcció, l’afluència que esperen és bastant més gran del que creien en un inici i el previsible és que els carrers veïns s’hagin d’omplir també.
Hi haurà una breu introducció d’Isabel Díaz Ayuso i José Luis Martínez-Almeida com a amfitrions de l’acte. Les paraules de la presidenta madrilenya són sempre concebudes com un «reclam» entre la militància del PP, però davant les veus que alertaven del perill que sigui ella qui acapari tota l’atenció, en el partit madrileny recalquen que «el protagonisme» el tindrà Feijóo i no hi haurà cap tipus d’encàrrec intern.
Notícies relacionadesEl president actual del PP el precediran els discursos de José María Aznar i Mariano Rajoy, que tornaran a compartir escenari com ja van fer mesos enrere per primera vegada en molts anys en un acte de Feijóo a València. Aquella imatge va ser molt poderosa a nivell intern i, en certa manera, va evidenciar la confiança que tot el partit tenia a recuperar el Govern central. Totes aquestes expectatives, que s’estaven generant durant mesos, van fer que el cop del 23J fos encara més gran: van guanyar les eleccions però no tenen una majoria suficient.
En tot cas, l’objectiu de circumscriure aquest acte a una organització del PP tenia com a principal objectiu excloure altres formacions com Vox. Però també no perdre el control a 48 hores de la investidura de Feijóo. L’equilibri, en tot cas, és complex: el líder del PP pretén mantenir una línia institucional perquè, d’alguna manera, farà una prèvia del seu propi discurs d’investidura. A Génova no són aliens a la idea que un acte al carrer abans d’intentar ser president del Govern és més pròpia d’un líder de l’oposició que d’un candidat a la investidura. Però també defensen que no poden «tapar-se els ulls» davant el que veuen que Sánchez està preparant.
- Falta de servei 5.000 veïns de BCN han estat tres mesos sense rebre cartes de Correus
- El dilema socialista La contestació interna a Sánchez en el PSOE s’estén a barons afins
- UN PILAR PER A FLICK La mutació de Raphinha
- El Priorat pressiona el Govern per garantir l’aigua del riu Siurana
- SUCCESSOS Una baralla a les obres del Camp Nou deixa sis ferits lleus
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Intoxicacions ¿Tens patates amb brots a casa? Els experts fan aquest avís
- Vídeo explicatiu El truc de Tik Tok per fer un nus de corbata perfecte de manera fàcil i ràpida
- Fran Garagarza: "L’Espanyol no ha de tenir complexos, podem ser més feliços que el Barça"
- Ciclisme Pogacar vol ser el Coppi del segle XXI