Por d’un ‘balcó II’

Temor a Génova que a l’acte de diumenge es vegi més suport a Ayuso que a Feijóo

Temor a Génova que a l’acte de diumenge es vegi més suport a Ayuso que a Feijóo

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La cúpula d’Alberto Núñez Feijóo ha tocat a sometent. L’equip d’Organització del PP ha demanat a totes les organitzacions provincials del PP, amb insistència a les més pròximes a Madrid, que diumenge enviïn simpatitzants a l’acte convocat a la capital. Segons ha pogut saber aquest diari, el polític gallec i el seu equip tenen por que en aquest míting que celebraran a l’avinguda de Felip II, al sempre conservador barri de Salamanca, es torni a repetir l’escena del balcó de la nit electoral del 23 de juliol, aquella en què els simpatitzants van interrompre Feijóo quan parlava amb crits de «¡Presidenta! ¡Presidenta!», aclamant Isabel Díaz Ayuso.

La por que hi hagi un ‘balcó II’ té en tensió els màxims dirigents del PP i s’estan bolcant per evitar-ho. Aquesta escena es produiria només dos dies abans que el líder dels conservadors acudeixi al seu debat d’investidura al Congrés. El líder dels conservadors està vivint un moment polític molt delicat per dues raons principals. La primera, perquè ha de gestionar políticament i emocionalment que va guanyar les eleccions, però que ell no es convertirà en president del Govern ni els seus col·laboradors en ministres ni els assessors en directors generals. I la segona, perquè aquesta frustració ha desencadenat els nervis en alguns sectors del PP i també algunes de les seves terminals mediàtiques i estan complicant el dia a dia de Feijóo. Es va veure aquest dimarts al Congrés amb la decisió que Borja Sémper parlés en eusquera només unes frases en el debat sobre l’ús de les llengües cooficials a la Cambra baixa. Qualsevol decisió estratègica que està prenent en les últimes setmanes acaba convertint-se en un problema i girant en contra del seu lideratge.

Les decisions de Feijóo

Notícies relacionades

La investidura fallida de Feijóo (té 172 diputats que el recolzen i en necessitaria 176) obrirà el camí perquè ho intenti Pedro Sánchez, però també donarà pas a una nova etapa al PP. El polític gallec haurà de prendre decisions. Alguns alts càrrecs esperaven ja al juliol que fes canvis a la cúpula, una cosa que té pendent. Però, a més, més a llarg termini, Feijóo haurà d’aclarir el seu full de ruta com a líder d’un partit que en els pròxims mesos haurà de fer front a eleccions europees, catalanes, basques i gallegues. No és poc.

Quan va arribar a Madrid fa un any i mig tenia clars els seus plans. Va arribar per aclamació, després de la Guerra Civil que Ayuso va guanyar a Pablo Casado, i es veia a la Moncloa després de les generals. Ara, si Sánchez aconsegueix armar una majoria parlamentària amb nacionalistes, independentistes i una petició d’amnistia pel procés, pot tenir anys com a líder de l’oposició per endavant. No eren els seus plans. A la banqueta destaquen dues persones que també hauran de prendre decisions: Ayuso i Juanma Moreno, president de la Junta d’Andalusia.