Puigdemont carrega contra la «repressió» espanyola respecte al català

EFE/EPA/OLIVIER HOSLET

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

L’expresident Carles Puigdemont ha criticat la «repressió» del Govern espanyol respecte al català, en un tuit en el qual el líder de Junts recorda un decret de la dictadura de Primo de Rivera contra l’ús del català.

Al seu missatge, a les portes de la reunió del consell d’assumptes generals de la UE per abordar la petició espanyola de l’oficialitat del català a les institucions europees a proposta d’ERC i Junts, Puigdemont recorda que un segle enrere la dictadura militar va aprovar una norma que prohibia l’ús del català per part de qualsevol autoritat. «L’article primer advertia que «seran jutjats pels tribunals militars els delictes contra la seguretat i la unitat de la pàtria», recorda al seu text el dirigent independentista.

Sl seu missatge, Puigdemont detalla que la dictadura preveia sis mesos d’arrest i multa de fins a 5.000 pessetes per fer «ostentació de bandera que no sigui la nacional». I conclou: «La nostra lluita ve de lluny i la seva repressió també».

Notícies relacionades

Aquest tuit del líder de JxCat s’uneix a f’altres en els quals es mostra especialment crític amb les institucions espanyoles i marca distàncies respecte a les visions optimistes sobre un eventual acord d’investidura entre el PSOE i Junts per Catalunya.

Els altres avisos de Puigdemont

Entre altres qüestions, Puigdemont ha puntualitzat que si el PSOE vol el seu suport haurà de fer moviments i no al contrari, i també ha mantingut el seu escepticisme i distància respecte al partit socialista i a la qualitat democràtica de l’Estat, entre altres qüestions. Tuits que arriben després d’una conferència a Brussel·les en la qual va reclamar l’amnistia i una mediació política com condicions prèvies –però no el referèndum–, junt amb el reconeixement de l’independentisme com a actor polític, abans d’iniciar la negociació pròpiament dita sobre el conflicte sobiranista. Amb tot, en aquesta intervenció va mostrar la seva predisposició positiva a la negociació.