Puigdemont: «Les condicions no les posa qui et demana ajuda»

EFE/EPA/OLIVIER HOSLET

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha mostrat contundent sobre les converses amb els socialistes per a una eventual investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern. Puigdemont, que capitaneja la negociació per Junts, ha dit a X, la xarxa abans coneguda com a Twitter: «A veure si ens entenem: les condicions no les posa qui et demana ajuda. Això va al revés».

Les declaracions arriben en un moment que nombroses veus, tant del PSOE com de Sumar, demanen que els independentistes renunciïn a la via unilateral si volen que s’explorin vies cap a l’amnistia dels assenyalats per organitzar i finançar el referèndum de l’1 d’octubre de 2017.

Puigdemont ha volgut ser clar. «Crec que algú es confon. No som nosaltres els que necessitem suports per anar a la investidura», ha dit, en un intent de situar la pilota a la teulada dels socialistes.

El Govern espanyol, client d’un banc

Notícies relacionades

Per explicar la seva posició, ha recorregut a una analogia en què Junts seria un banc i el PSOE un client que demana un préstec: «Tens tot el dret a discutir les condicions i a negociar-les, només faltaria. Com quan vas al banc a demanar un crèdit: pots negociar si existeix un període de carència i el tipus d’interès que et proposen, per exemple. Però no pots posar-li condicions i demanar que renunciï a cobrar interessos».

I ha conclòs amb una advertència que entronca amb les paraules que aquest dissabte va pronunciar la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, en el sentit que l’esquerra podria emportar-se una «sorpresa» si intenta allargar les negociacions sobre l’amnistia o el català al Congrés: «Vaja, si és que vols que et donin el crèdit, per descomptat».