Després de carregar contra l’amnistia

Aragonès veu Aznar i Ayuso a «la cova de l’autoritarisme de l’‘Espanya negra’»

Aragonès veu Aznar i Ayuso a «la cova de l’autoritarisme de l’‘Espanya negra’»

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president Pere Aragonès va reaccionar, aquest dimecres, a l’atac que l’expresident del Govern, José María Aznar, va llançar en la vigília contra la negociació entre el PSOE i ERC i Junts d’una llei d’amnistia, en el context de les converses encaminades a tancar un acord que permeti a Pedro Sánchez renovar la seva estada a la Moncloa per quatre anys més.

Segons Aragonès, Aznar i Isabel Díaz Ayuso, que immediatament es va alinear amb l’expresident del PP, «amenacen cada dia Catalunya» sobre el seu benestar i «llibertats i democràcia». Davant d’això, el republicà els va convidar a «sortir de la cova de l’autoritarisme i de l’‘Espanya negra’», una forma d’entendre la diversitat de l’Estat que, segons l’opinió d’Aragonès «ha sigut el gran estímul perquè centenars de milers de catalans abracin la independència».

Aznar, en una intervenció en un campus de la Fundació FAES, va opinar que una amnistia legitimaria l’«intent sediciós», seria «una invitació a tornar a fer-ho» i marcaria «el punt de no retorn cap a la destrucció de la Constitució».

També Feijóo

Des de Badalona, el president va asseverar que «l’amnistia és inevitable perquè és una qüestió de democràcia i de drets humans» i que ells, amb referència a Aznar i a la presidenta madrilenya, «intenten pressionar des del carrer contra allò que a Catalunya mai guanyaran a les urnes, tampoc a Europa. I tampoc en les eleccions generals del 23J passat», va remarcar.

«Les declaracions d’Aznar», va prosseguir el cap de l’Executiu, «són pròpies d’algú que és al·lèrgic a la democràcia. Mirar de tombar una qüestió de dret fonamentals des del carrer és profundament antidemocràtic», va sentenciar, tot i que va evitar respondre si comparteix l’acusació de «colpisme» llançada pel Govern i fins i tot el líder d’ERC, Oriol Junqueras.

Notícies relacionades

Però va llançar una advertència a Aznar i Ayuso: «Si volen continuar en aquesta línia, trobaran una Catalunya que planta cara per defensar les nostres llibertats, davant una dreta extrema que es confon cada vegada de manera més clara amb l’extrema dreta. I es trobaran que cada vegada més persones abracen no només la causa de l’amnistia i el referèndum, sinó també la causa de la independència».

Així, Aragonès va estirar el fil de la rèplica fins a l’actual líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, del qual va dir que sempre «ha vingut a Catalunya a vendre’s com un moderat, però a la pràctica sempre s’acaba alineant amb Aznar i amb Ayuso».