Ecos de la Diada

El Govern anima Pedro Sánchez «a perdre la por i moure fitxa» sobre l’amnistia i l’autodeterminació

El Govern anima Pedro Sánchez «a perdre la por i moure fitxa» sobre l’amnistia i l’autodeterminació

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Estem davant un moment històric en què la força de l’independentisme, l’aritmètica, pot permetre amplis rèdits per a Catalunya», ha asseverat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. I és que, una vegada digerides les patacades electorals de les eleccions generals, que va redundar en una pèrdua de 600.000 vots per part de l’independentisme, va creixent en el seu camp la sensació que s’està davant una oportunitat única. Ja ho va dir a primera hora el president en una entrevista a Catalunya Ràdio: «És Sánchez el que necessita els vots, ja coneix les nostres condicions». Plaja va rematar el clau animant el mateix president del Govern en funcions «a perdre la por i moure fitxa», precisament, per atendre aquestes peticions, que no són res més que una llei d’amnistia i avançar en el dret a decidir».

Coincidència en l’objectiu

Després de la terra pel mig posada per Aragonès respecte a l’ANC, Plaja va voler posar una mica d’àrnica a les relacions amb l’entitat sobiranista i va afirmar que «l’important és que coincidim en l’objectiu final, que no és cap altre que la independència». Això sí, com que el president va descartar la DUI per «ineficaç» tret que compti amb un reconeixement internacional que, tal com raja, no sembla que compti la causa catalana o, almenys, no va ser ni mitjanament a prop d’obtenir-ho el 2017.

Notícies relacionades

Plaja, que en tot moment va sumar els vots dels dos partits independentistes, també va recordar als postconvergents, sense citar-los, que l’amnistia no era més que un pas més, l’evolució lògica d’un procés de negociació iniciat el 2019. Una negociació que ha comptat, en tots els seus passos, només amb la presència d’ERC.

La portaveu també ha volgut mantenir aquest equilibri que mira de posar Aragonès a la seva gestió entre les qüestions del procés i l’anomenat dia a dia. I ho ha fet per reivindicar, de nou, el traspàs a la Generalitat de «les vies i les catenàries del servei de Rodalies de Barcelona a la Generalitat»