Investidura

Asens admet que l’exigència de Puigdemont d’un «relator» internacional és un fet «problemàtic»

Asens admet que l’exigència de Puigdemont d’un «relator» internacional és un fet «problemàtic»
1
Es llegeix en minuts

Sumar considera que l’exigència de Carles Puigdemont d’una «mediació internacional» en les negociacions per investir Pedro Sánchez és una petició «difícilment assumible». Jaume Asens, dirigent designat per Yolanda Díaz com a interlocutor amb els partits independentistes, ha defensat que la petició d’un «relator», tal com ho ha definit, és «problemàtic» per a les negociacions, i ha assegurat que la petició de llei d’amnistia sí que es pot veure satisfeta.

Preguntat en el programa ‘Más de Uno’, d’Onda Cero, sobre les exigències que va posar sobre la taula l’expresident aquest dimarts, Asens va considerar que «algunes em semblen assumibles, però d’altres em semblen difícilment assumibles. Més que el ‘què’ em sembla problemàtic el ‘com’». En aquest sentit, va assegurar que «per exemple, quan es parla d’un relator, em sembla que és propi dels conflictes armats, dels processos de pau».

En la seva compareixença d’aquest dimarts, Puigdemont va demanar «la creació d’un mecanisme de mediació i verificació que aporti les garanties del compliment i seguiment dels acords», un fet que fixava com una condició «imprescindible» que havia «d’operar des de l’inici de les negociacions». «Seria una irresponsabilitat emprendre una negociació de futur que no compti amb aquest mecanisme», va defensar l’expresident fugit.

Asens sí que veu bé «un facilitador per coordinar els treballs i donar-ne fe», sense incloure-hi figures internacionals

Notícies relacionades

«Jo crec que hi ha altres fórmules», ha continuat Asens, apel·lant a «la Declaració de Pedralbes», en què «es parlava d’un facilitador per a coodinar els treballs, per donar-ne fe, això sí que em sembla assumible: una persona que faci la feina de mediació, però quan es parla d’un relator [internacional] em sembla dificilmente assumible». Sobre aquest punt, el dirigent català ha assegurat que aquest dilluns en la reunió amb Puigdemont, Yolanda Díaz «ho veia com jo».

«La vicepresidenta, el tema del relator, ho veu com un fet problemàtic. És estrany posar una persona internacional enmig d’unes negociacions», ha continuat, abans d’admetre que hi ha una «desconfiança estructural que ve de lluny» entre Puigdemont i Pedro Sánchez. «Nosaltres podem ser útils per aplanar el camí i crear les condicions de confiança», ha defensat, assegurant que els passos que estan fent serveixen per «aclarir una mica el camí que després d’altres, en aquest cas el PSOE, hauran de recórrer».