Pròxim dijous

La vida militar de la princesa: cambra compartida, diana a les 6.30 h i pocs permisos

La vida militar de la princesa: cambra compartida, diana a les 6.30 h i pocs permisos

JAVIER CEBOLLADA / EFE

4
Es llegeix en minuts

La princesa Elionor es convertirà el pròxim dia 17 en «la dama cadet Borbó» quan ingressi en l’Acadèmia General Militar (AGM) de Saragossa, on cursarà el primer dels tres anys de formació militar com una soldada més, cosa que implicarà compartir cambra amb altres alumnes, començar la jornada a les 6.30 hores o disposar de pocs permisos. Són algunes de les normes que, una vegada que s’incorpori a les files de l’Exèrcit de Terra, regiran el dia a dia de la que serà la futura cap suprem de les Forces Armades quan arribi al tron.

Elionor de Borbó, que el pròxim 31 d’octubre fa 18 anys, encara una formació «dura i exigent», com es recull en la benvinguda de l’AGM, tot i que en el seu cas, només s’estarà un any en la General, en comptes dels cinc habituals per ser tinent, i després prosseguirà dos cursos més en les acadèmies de l’Armada i de l’Aire.

La princesa trepitjarà per primera vegada l’acadèmia amb indumentària civil, «evitant el xandall, els pantalons curts i calçat de platja», i sense gaire equipatge, ja que immediatament se li entregarà la roba militar que farà servir mentre sigui al centre, com estableix el catàleg de normes d’acollida. Tindrà diversos abillaments: el vestit gris per assistir a classe; el de diari, de color caqui; el de gala; el de camuflatge per a les maniobres, i la roba esportiva, si bé podrà utilitzar les seves pròpies vambes per fer exercici sempre que siguin «de forma i colors discrets».

Habitacions compartides

Com en l’internat on va estudiar batxillerat a Gal·les (Regne Unit), l’hereva al tron compartirà cambra amb altres noies. Els dormitoris són de dues, quatre o dotze places, sense que Defensa hagi concretat en quin hi haurà Elionor de Borbó, i tenen bany, taula d’estudi i un armari per a la roba. El reglament fa especial recalcament en l’aspecte físic i en la necessitat d’«aplicar sempre els ideals de decòrum i correcció, encara que es vesteixi de paisà».

Les dames cadet amb melena, com el cas de la princesa, l’han de portar recollida amb un monyo en les formacions i en moments d’especial rellevància, mentre que en les activitats esportives s’autoritza pentinar-se en cua o en trena, sempre que la longitud no sobrepassi l’axil·la. No es permeten les diademes, però sí les malles, gomes o agulles de ganxo de color similar al de la cabellera, i les arracades hauran de ser una a cada orella, iguals, sense penjolls i sense sobresortir del lòbul.

La princesa es podrà maquillar amb colors naturals que no contrastin en excés amb la mateixa pell, mentre que les ombres d’ulls o el pintallavis seran de colors pàl·lids, i l’esmalt d’ungla, transparent. Estan prohibits els collars, les polseres que pengin i els complements, tret d’un rellotge o les ulleres de veure, i es permeten els tatuatges si no es veuen amb l’uniforme i si no són discriminatoris.

Les normes

A l’hereva al tron se li entregarà el primer dia «el decàleg del cadet», una mena de guia moral que haurà de memoritzar i marcarà la seva manera de procedir durant la carrera militar. Entre els seus manaments, «ser voluntari per a tot sacrifici», «tenir amor a la responsabilitat i decisió per resoldre’l» o «no murmurar mai, ni tolerar-ho». Hi haurà material que porti cada alumne, com el betum i els raspalls per netejar el calçat; un petit cosidor; un rellotge digital; un gorro de natació; llapis i bolis; un compàs; una llanterna de butxaca, i un esprai antimosquits.

Als nous cadets se’ls entregarà un ordinador portàtil per a ús personal al llarg del seu període de formació. La princesa haurà d’aportar diversos documents, com el DNI i dues fotocòpies; la cartilla de vacunació, incloses les dosis contra la covid-19, i un número de compte bancari per als ingressos i les despeses. Al tractar-se d’un règim d’internat, la filla gran dels reis dormirà a l’acadèmia de dilluns a dijous.

La sortides estan permeses per les tardes, tot i que en el cas dels nous alumnes, es remarca que l’estudi és obligatori, i tindrà lliure els caps de setmana sempre que no tingui activitats o maniobres. Un dijous al mes toca instrucció vespertina, tot i que també és possible alguna sessió a la nit per fer acostumar els joves militars. Fora de classe, els estudiants poden rebre tutories, anar a la biblioteca, a la capella o al casino de cadets, una cafeteria amb taules i butaques per poder passar una estona d’oci.

Els horaris

El toc de diana és a les 6.30 hores i després de la llista d’ordenança i l’arranjament de cambres, la princesa esmorzarà amb els seus companys al menjador. Les classes comencen les 7.45 hores –els divendres a les 8.15– i acaben a les 14.20, l’hora del dinar a l’autoservei, de nou en bancs seguits on no són assignats els llocs.

Notícies relacionades

Les normes d’acollida no especifiquen res sobre l’ús dels telèfons mòbils, una de les preocupacions que els Reis han tingut sempre en relació amb les seves filles per preservar la intimitat i evitar que es publiquin imatges personals. Al marge del seu estatus institucional, dos són els aspectes en els quals la princesa tindrà un tracte diferent de la resta de soldats.

El primer és que tindrà un programa acadèmic adaptat al seu cas, ja que l’any que serà a Saragossa farà dos cursos. L’altre element diferenciador és que Elionor de Borbó ha renunciat a cobrar el salari que li correspon als cadets de primer i segon any, xifrat en 417 euros.