Nova advertència del dirigent de Junts al PSOE

Puigdemont avisa que no estendrà xecs en blanc per parar la dreta

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha alertat en un tuit que no estendrà «xecs en blanc» amb l’argument que «cal parar la dreta». Puigdemont ha aprofitat una informació sobre una resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga una escola de primària a impartir en castellà una o més assignatures troncals.

En el seu missatge, Puigdemont critica la posició del Govern del PSOE en relació amb el català: «¿Ens poden explicar què han fet tots aquests anys per parar la dreta judicial? ¿Què han fet per fer respectar la política lingüística aprovada i consensuada amb la majoria dels catalans?», pregunta el dirigent independentista. I afegeix: «Tenien els vots, tenien la clau i tenien tot el poder... però el català retrocedeix empès per l’ofensiva oficial de l’Estat». L’expresident acaba el seu missatge amb una advertència: «No es pot repetir aquest esquema si es volen tenir resultats diferents».

El català a l’escola

Una àmplia majoria de l’hemicicle –102 de 135 diputats– va aconseguir renovar el juny del 2022 el pacte lingüístic que regeix a les aules de Catalunya. Apressat per la sentència del TSJC que fixava un 25% de castellà a les aules, el Parlament va aprovar la nova llei sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials en l’educació no universitària pactada entre el PSC, ERC, Junts i els Comuns entre durs atacs de Vox, Cs i el PPC, que van exhibir la seva disposició a lliurar la batalla judicial al Tribunal Constitucional per tombar la norma malgrat rebre plàcet del Consell de Garanties Estatutàries.

Notícies relacionades

L’acord forjat a quatre bandes estableix el català com a llengua vehicular i garanteix el castellà com a llengua curricular i educativa, sense fixar percentatges i acomodant-se a la realitat sociolingüística de cada centre, que haurà de presentar els seus projectes lingüístics al Departament d’Educació perquè els validi. Tot això, per donar compliment a la sentència que obliga que el 25% de les classes siguin en castellà.

El TSJC interpreta l’acord polític com una oportunitat per indicar que el castellà ha de ser curricular en aquest centre educatiu, cosa que ha motivat la reacció de Puigdemont, que ha traslladat aquesta decisió judicial a l’arena política per fer una nova advertència implícita al Govern del PSOE.