La ressaca electoral

MAPA I CERCADOR | ¿En quina posició va quedar cada partit a cada municipi de Catalunya en les eleccions generals?

MAPA I CERCADOR | ¿En quina posició va quedar cada partit a cada municipi de Catalunya en les eleccions generals?
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

El PSC va guanyar les eleccions generals del 2023 en les quatre circumscripcions de Catalunya per primera vegada des del 2004. Aquella va ser l’única vegada fins ara que un mateix partit s’havia imposat a Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona. Diumenge passat, els socialistes també van ser la primera força en 472 municipis, la seva segona millor collita en uns comicis legislatius, només per darrere dels del 2008, quan van vèncer en 515 municipis. Llavors van aconseguir el seu rècord d’escons, 25, i ara han aconseguit el seu segon millor registre, 19. Si el novembre del 2019 el PSC només va guanyar en 76 poblacions, aquesta vegada ha obtingut més triomfs que la suma d’ERC i Junts.

Notícies relacionades

Junts havia guanyat en 241 municipis en les generals del novembre del 2019, i ara ho ha fet en 294, amb ciutats com Vic o Banyoles. ERC havien guanyat en 622 municipis en els comicis anteriors, la segona millor marca històrica per sota dels 747 d’abril d’aquell any. Ara s’han imposat a 163, amb capitals de comarca com Moià i les Borges Blanques.

Les 10 victòries dels Comuns, com Santa Maria de Martorelles (Vallès Oriental), superen amb escreix l’únic triomf municipal que van aconseguir el 2019, però segueixen molt per sota dels 183 del 2015 i els 173 del 2016. La CUP va guanyar en quatre municipis, un menys que el novembre del 2019: Sobremunt (Osona), La Vilella Alta (Priorat), Rupià (Baix Empordà) i Viladamat (Alt Empordà).