La jornada electoral

Sondejos de les eleccions generals de juliol 2023: últimes enquestes

Sondejos de les eleccions generals de juliol 2023: últimes enquestes
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PP hauria guanyat les eleccions generals però la governabilitat d’Espanya quedaria en l’aire al no tenir assegurada la majoria absoluta amb Vox. Segons l’enquesta ‘tracking’ del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, Alberto Núñez Feijóo obtindria 133-137 escons i Santiago Abascal aconseguiria 34-38 diputats, cosa que deixaria la suma del bloc de dretes en una forquilla de 167-175 escons, per sota del llindar de 176 parlamentaris que atorga la majoria absoluta. A l’esquerra, el PSOE aconseguiria 109-113 diputats i Sumar es quedaria amb 36-40 escons, per la qual cosa el bloc progressista sumaria 145-153 parlamentaris.

La diferència entre populars i socialistes seria de tres punts: el PP obtindria el 31,9% dels vots i el PSOE es quedaria en el 28,8%. Amb aquests resultats, Feijóo necessitaria el suport o l’abstenció d’almenys un tercer soci per assegurar-se la investidura, però Sánchez també podria intentar articular una majoria amb els seus socis d’aquesta última legislatura, tot i que seria probablement imprescindible, per exemple, el suport de Junts per Catalunya.

Una altra incògnita de la nit electoral, segons el GESOP, serà quina formació es converteix en tercera força política perquè Sumar i Vox se situen en empat tècnic, amb un lleuger avantatge de la coalició de Yolanda Díaz. En percentatge de vot, Díaz li trauria un punt a Abascal. Aquesta enquesta ‘tracking’, que s’ha elaborat a partir de 3.000 entrevistes telefòniques durant l’última setmana de campanya, pronostica un retrocés general de l’independentisme català al Congrés, ja que ERC cauria de 13 a 9-10 escons, i Junts baixaria de 8 a 7-8 diputats.

Notícies relacionades

Dues empreses demoscòpiques més, Sigma Dos i GAD3, han publicat les enquestes al tancament dels col·legis electorals. Segons el sondeig de Sigma Dos per a TVE, TV3 i la resta de mitjans públics, el PP obtindria 145-150 escons; el PSOE 113-118; Sumar 28-31, i Vox 24-27. La suma del bloc de dretes es mouria entre 169 i 177 diputats, per la qual cosa podria arribar a la majoria absoluta a la forquilla més alta. Les esquerres es quedarien entre 141 i 149 parlamentaris. Per la seva banda, ERC i Junts empatarien a 9 escons.

Des que va començar aquest superany electoral 2023 s’han publicat a Espanya 182 enquestes, de les quals 146 s’han difós després de l’1 d’abril, data en què la nova coalició Sumar es va presentar en societat. Si sumem les mostres de tots aquests sondejos entre abril i juliol, unes 326.000 persones han sigut entrevistades per empreses demoscòpiques per poder estimar els resultats de les diferents cites amb les urnes.