Cimera a Lituània

Turquia aixeca el seu veto a l’ingrés de Suècia a l’OTAN

Multimèdia | 500 dies de guerra: El poder de Putin s’esquerda en plena contraofensiva d’Ucraïna

Turquia aixeca el seu veto a l’ingrés de Suècia a l’OTAN

José Luis Roca

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Turquia ha aixecat aquest dilluns el seu veto a l’ingrés de Suècia a l’OTAN, segons va indicar el secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenberg, en una roda de premsa.

El polític noruec va realitzar l’anunci després de mantenir una reunió amb el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, i el primer ministre suec, Ulf Kristersson, a Vílnius, un dia abans de la cimera de líders de l’OTAN que se celebra a la capital lituana.

«Aquest és un dia històric perquè tenim un compromís clar de Turquia per enviar els documents de ratificació (per a l’ingrés de Suècia a l’OTAN) a la Gran Assemblea Nacional (parlament turc) i de treballar de manera estreta amb l’assemblea per garantir la ratificació», va declarar Stoltenberg.

Va dir estar «content d’anunciar» que com a resultat de la reunió celebrada avui a Vílnius el president Erdogan ha acordat enviar al Parlament turc els documents per ratificar l’adhesió de Suècia a l’OTAN.

No obstant, va recalcar que no coneix els terminis exactes en què Turquia ratificarà l’ingrés suec a l’Aliança.

Sobre Hongria, que tampoc ha ratificat encara l’entrada de Suècia, va recordar que Budapest havia assegurat en el passat que no seria l’últim país a donar llum verda a l’entrada d’Estocolm.

Oficialment, Turquia havia bloquejat fins ara l’adhesió de Suècia a l’OTAN per considerar que el país nòrdic té una postura massa laxa amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), una guerrilla que va iniciar el 1984 una lluita armada contra l’Estat turc i que està considerada com un grup terrorista per Turquia, Suècia, la Unió Europea i els Estats Units.

Arran d’aquestes queixes turques, Suècia ha reformat la seva legislació contra el terrorisme i ha tipificat com a delicte la sola pertinença o el suport financer o d’un altre tipus a una organització terrorista.

Notícies relacionades

Suècia i Finlàndia van canviar la posició de neutralitat que havien mantingut durant tres dècades i, després de la invasió russa d’Ucraïna el 24 de febrer del 2022, van sol·licitar el seu ingrés a l’OTAN.

Finlàndia es va convertir en el membre número 31 de l’Aliança l’abril del 2023.