Eleccions generals 2023

El PSC rebutja la coalició amb el PP i defensa el diàleg amb els independentistes per investir Pedro Sánchez

El PSC espremerà la figura d’Illa i la de Batet per guanyar a Catalunya

¿Qui guanyarà les eleccions generals a Espanya 2023?

El PSC rebutja la coalició amb el PP i defensa el diàleg amb els independentistes per investir Pedro Sánchez

ACN

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El PSC rebutja del tot tornar al convuls escenari del 2016, en què el PSOE es va obrir en canal per la decisió d’abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy. Els socialistes catalans van rebutjar llavors aquest posicionament i van votar en contra. Set anys després, el seu actual líder, Salvador Illa, manté l’oposició a la gran coalició i a facilitar un govern del PP si és el més votat, com ha suggerit l’expresident Felipe González. De fet, per al PSC l’aposta ha de tornar a ser, si es dona l’escenari, dialogar i explorar la suma amb els independentistes davant una eventual investidura de Pedro Sánchez.

Així ho ha manifestat Illa en una conferència organitzada pel fòrum Barcelona Tribuna, en què ha defensat que està «disposat a parlar amb qui convingui», i particularment amb ERC i Junts, si es dona una aritmètica favorable que barri el pas a un govern de dretes. De fet, ha alertat aquests dos partits que «no és el moment de bloquejar» ni «posar preu» a una investidura, la de Sánchez, que ha definit com a «molt rellevant» per a Catalunya. Tot i així, ha assegurat tenir dubtes sobre quina actitud mantindran, especialment els postconvergents, a qui ha reclamat que deixin clar durant la campanya què pensen fer si han d’escollir entre el PSOE i el PP.

Per al PSC, el fantasma de la «gran coalició» que agiten tant des de Sumar com des dels partits independentistes és un anatema. Illa ha rebutjat una aliança d’aquesta naturalesa, tot i que sí que ha deixat caure que acords «puntuals» podrien ser fins i tot «convenients» en algunes matèries. També els Comuns han pressionat aquest dimarts per boca de la seva candidata, Aina Vidal, que seria un gest «estúpid» per part dels socialistes que facilitessin un govern del PP, que continuarà buscant sinergies amb Vox.

Notícies relacionades

«No atorgo credibilitat a alguns plantejaments que fan dirigents del PP, quan el balanç del mandat del PP en aquest assumpte és poc patriòtic», ha assenyalat Illa amb referència a qüestions com la pròrroga de l’estat d’alarma durant la pandèmia o el bloqueig a la renovació del poder judicial. I és que per a Illa les figures d’Alberto Núñez Feijóoi Pedro Sánchez són pràcticament antagòniques. Del primer ha remarcat que té una trajectòria «més clàssica» i un perfil «conservador», mentre que del president del Govern ha enaltit la seva «audàcia, atreviment, determinació i resiliència», actitud que considera més conforme amb l’escenari que s’ha de gestionar.

En tot cas, el que ha deixat clar Illa és que Catalunya tindrà un paper «decisiu» per «inclinar la balança» cap a un o l’altre, ja que ha recordat que són els dos únics candidats amb opcions d’arribar a la Moncloa. I és per això que ha fet una crida a la societat catalana a exercir un rol «molt actiu» en les urnes el 23 de juliol. No és el moment, ha dit amb referència als independentistes, de tornar «a cap trinxera».