Camí de les generals

Rufián titlla Felipe González de «Senyor X» i de ser el «pitjor traïdor a la classe treballadora»

Els republicans mantenen la salvaguarda del referèndum com a principal objectiu de cara al 23J

Última hora de les eleccions generals del 23J

Rufián titlla Felipe González de «Senyor X» i de ser el «pitjor traïdor a la classe treballadora»

Andrea Zamorano / ACN

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC afronta l’inici de campanya engegant andanades de gran calibre contra els seus contrincants. El cap de files d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en resposta a les paraules de Felipe González sobre la conveniència de deixar governar el PP en solitari si guanya els comicis el 23 de juliol, ha titllat el president del Govern entre 1982 i 1996 de «Senyor X» –nom en clau que rebia, en les investigacions policials, el màxim responsable de la banda terrorista GAL, «els vincles de la qual amb el Govern socialista van quedar judicialment demostrats»– i de ser també «el pitjor traïdor a la la classe obrera d’aquest país».

El republicà també va carregar contra Sumar i la seva líder, Yolanda Díaz, de qui va dir que «no entén res quan parla de Catalunya, perquè, entre el PSOE i Catalunya, sempre opta pels socialistes»; és a dir, segons el parer del republicà, la vicepresidenta no mostra mai empatia pels drets democràtics dels catalans, concretament sobre l’autodeterminació. Rufián va asseverar que, «cíclicament, l’esquerra espanyola llança candidatures mediàtiques perquè senten que hi ha perill per al Règim del 78. Votar Yolanda Díaz és votar una mentida pietosa. Una esquerra que, entre el PSOE i Catalunya, sempre vota el PSOE. Una esquerra que se suma al PP i al PSOE per evitar un alcalde independentista a Barcelona».

Decàleg de defensa

Si la setmana passada els republicans van presentar el seu lema de campanya, l’imperatiu ‘Defensa Catalunya!’, ERC ha presentat aquest dilluns un decàleg pel qual es postulen davant l’electorat com els millors garants d’aquesta salvaguarda de les institucions, els drets civils i l’autogovern. Amb això, Esquerra mira de fer front a la doble amenaça que han identificat de cara a aquesta convocatòria electoral: d’una banda, l’abstenció del seu electorat i, de l’altra, que el PSC copi el vot útil davant la dreta.

«No són unes eleccions qualssevol. Ens ho juguem tot, fins i tot l’autogovern», va asseverar en roda de premsa la número 2 de la llista per Barcelona, Teresa Jordà.

El decàleg l’encapçala «la defensa del dret de la ciutadania de Catalunya a exercir el dret a l’autodeterminació, negociant la celebració d’un referèndum per a la consecució d’una República Catalana de drets i llibertats». És a dir, els republicans mantenen a dalt el seu factor més distanciador, i tensionador, amb el PSOE.

El segon punt també segueix el llenguatge processista i no és cap altre que la defensa de l’amnistia. Ja el tercer apartat afecta plenament aquestes eleccions. Un punt en què ERC s’ofereix com a «baluard a l’hora de barrar el pas a l’extrema dreta».

Català i Rodalies

Notícies relacionades

El quart i el cinquè són la «protecció i foment de l’ús de la llengua catalana» i «la garantia que Catalunya compti amb les infraestructures que necessita», amb el traspàs de la xarxa de Rodalies com a mascaró de proa.

L’emergència climàtica, el dèficit fiscal i la defensa dels drets LGTBIQ+, als llocs sisè, setè i vuitè, precedeixen la posada en valor dels èxits socials als quals ERC ha contribuït en la legislatura que acaba de finalitzar, com la llei de la vivenda. Tanca la llista la «defensa de Catalunya i dels Països Catalans» en tots els fronts.