Eleccions generals 23J

Calviño demana un debat amb qui dissenyi la política econòmica de Feijóo: «Amb les coses del menjar no s’hi juga»

2
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

Nadia Calviño ha reclamat aquest dilluns al PP celebrar al més aviat possible un debat econòmic, que permeti conèixer tant el programa d’Alberto Núñez Feijóo  com la persona que el portarà a terme. Aquest diari ja va publicar que el preferit del dirigent popular és l’actual governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos. La vicepresidenta no ha volgut entrar en disquisicions però ha remarcat que «no sabem ni qui, ni què ni per a què» i «urgeix que els ciutadans coneguin la proposta dels dos partits polítics». «Amb les coses de menjar no s’hi juga», ha assegurat, en la seva primera roda de premsa a Ferraz des que el 2018 va aterrar al Govern.

Amb aquesta proposta de comparar els dos models econòmics, Calviño es capbussa de ple, d’una manera molt personal, a la campanya de les eleccions generals del 23 de juliol. La seva estrena a la sala de premsa de la seu socialista, la seva presència, ha sigut, en si mateixa, el missatge més potent de la compareixença. Tot i que no anirà a les llistes al Congrés i manté la seva condició d’independent, la seva implicació amb el partit ha anat creixent.

Ja va ser molt rellevant en les autonòmiques i municipals del 28M. Però ara Ferraz i Moncloa volen presentar-la com a imatge de la solvència de l’Executiu i de l’èxit de la seva política econòmica, en un moment, a més, que han decidit deixar de banda la «toxicitat» que per a ells ha representat Podem i el Govern de coalició.

La seva contribució, a més, serà important en l’elaboració del programa econòmic. Tot i que, per ara, el PSOE es guarda les mesures, a l’espera que les anunciï el mateix Pedro Sánchez. A Moncloa i en la direcció del PSOE pensen que, a diferència del que va passar el 28M, en les generals els ciutadans sí que tindran en compte la bona situació de l’economia, les pujades del salari mínim interprofessional, l’increment de les pensions o les dades de creació d’ocupació. Però ningú arriba a explicar perquè tot això no va afectar positivament en les autonòmiques i municipals de fa dues setmanes.

Notícies relacionades

Preguntada diverses vegades per això la vicepresidenta va defensar que el Govern ha tingut al llarg de tota la legislatura «dificultat de comunicar» la seva gestió en un entorn «de crispació i soroll». Malgrat això, va reiterar que el «balanç és positiu». «Hem governat per a una gran majoria i crec que els espanyols validaran la nostra agenda de modernització».

Sobre les raons que l’han portat a no formar part de la candidatura del PSOE, Calviño ha afirmat que és una «decisió personal» i que «no té res a veure amb el meu compromís» amb el projecte que encapçala Pedro Sánchez, a qui ha lloat de manera reiterada i amb qui, ha dit, se sent molt a gust treballant. «Encantada de col·laborar i seguir endavant».