Enquesta preelectoral del GESOP

Sondeig: la valoració de Sánchez es recupera però continua per darrere de Feijóo i Díaz

La imatge del Govern i del president han millorat lleugerament en els últims tres mesos, tot i que la victòria del PP el 28M ha suposat un reconeixement per al líder del PP

Sondeig: la valoració de Sánchez es recupera però continua per darrere de Feijóo i Díaz
3
Es llegeix en minuts

Després del fiasco electoral del PSOE el 28M, ¿hauria sigut pitjor per a Pedro Sánchez esperar fins a la tardor per convocar les generals? Segons l’enquesta del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a Prensa Ibérica, alguns indicadors suggereixen que la imatge del Govern i del president han millorat lleugerament en els últims tres mesos, tot i que la victòria del PP en les municipals i autonòmiques ha suposat un reconeixement per a Alberto Núñez Feijóo. El líder popular i la candidata de Sumar, la vicepresidenta Yolanda Díaz, són els polítics més ben valorats i, malgrat que tots dos suspenen amb un 4,6, obtenen més puntuació que Sánchez (4,3). No obstant, els espanyols estan molt dividits en les seves preferències com a president.

La nota de Sánchez ha crescut mig punt des del sondeig del març i la de Feijóo ha pujat tres dècimes, de manera que tots dos han tornat a les valoracions que tenien fa sis mesos. Díaz és l’única líder que no ha millorat en aquests últims mesos. Els votants del PP i els de Vox valoren millor Feijóo i Abascal que els del PSOE i els d’Unides Podem a Sánchez i Díaz. L’electorat socialista dona millor nota a Díaz que el d’Unides Podem a Sánchez, i tots dos són puntuats per sobre del 6 pels votants d’ERC. L’electorat de Cs valora millor els candidats de la dreta que els de l’esquerra.

La igualtat entre Sánchez i Feijóo és màxima en preferències com a inquilí de la Moncloa. El 25,4% dels espanyols prefereixen que el líder del PSOE continuï sent president i el 25% aposten pel cap de l’oposició. Amb tot, Sánchez arriba a la seva millor dada de l’últim any al pujar set punts des del març i supera per segona vegada Feijóo, que, no obstant, també millora tres punts en preferències. Díaz és la preferida entre els votants més joves; Feijóo, entre els de 45 a 59 anys, i Sánchez, entre la gent gran.

Entre els electors de 30 a 44 anys hi ha igualtat entre Díaz, Sánchez i Feijóo. Abascal i Díaz reben més suport entre les persones de menys de 45 anys que entre les que superen aquesta edat. Els votants del PP són els que mostren més fidelitat al seu líder, que també és el preferit dels que van votar Cs i de més d’un terç de l’electorat de Vox. Díaz genera més simpaties entre els seus que Sánchez entre els socialistes. De fet, 2 de cada 10 votants del PSOE preferirien la líder de Sumar que l’actual president.

Notícies relacionades

Aquestes valoracions coincideixen amb un repunt de 10 punts en l’optimisme dels espanyols sobre el futur del país (42,6%), malgrat que continuen dominant els pessimistes (52,8%). El Govern obté la millor valoració de l’últim any (29,4%) al millorar set punts respecte del sondeig del març, però la seva gestió continua sent suspesa per la majoria dels enquestats (47,3%).

De fet, els espanyols estan molt dividits sobre si Feijóo governaria millor que Sánchez: el 37,2% creuen que ho faria pitjor, el 29,2% pensen que ho faria millor i el 27,1% opinen que ho faria igual.

- Empresa responsable: GESOP.

- Tècnica d’investigació: entrevistes telefòniques.

- Àmbit d’estudi: Espanya.

- Població: majors d’edat amb dret a vot.

- Mostra: 1.003 entrevistes.

- Tipus de mostreig: proporcional per comunitats autònomes i dimensió de municipi. Selecció de la persona a entrevistar segons quotes creuades de sexe i edat.

- Marge d’error: +/– 3,10% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.

- Treball de camp: del 30 de maig a l’1 de juny del 2023.