Enquesta preelectoral del GESOP

Sondeig: els espanyols, dividits entre un Govern d’esquerres i una coalició PP-PSOE després de les eleccions generals

Els votants del PP són els més favorables a un Executiu monocolor, mentre que l’electorat d’Unides Podem és el més partidari d’una coalició

Sondeig: els espanyols, dividits entre un Govern d’esquerres i una coalició PP-PSOE després de les eleccions generals
3
Es llegeix en minuts

Ja és habitual que una nit electoral no aclareixi tot el panorama polític més immediat i que moltes incògnites quedin a mercè dels pactes posteriors. Fins i tot s’han repetit ja dues eleccions generals per falta d’acord entre els partits. Davant la convocatòria del 23 de juliol, l’enquesta del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a Prensa Ibérica ha posat els espanyols davant un primer ‘pactòmetre’ i el resultat ha sigut de divisió d’opinions.

Divisió, en primer lloc, sobre si el futur Govern ha de ser de coalició o monocolor. El 50,9% dels espanyols aposten per un Executiu d’un sol partit després de quatre anys amb el primer Gabinet compartit de la democràcia. El 44,3%, en canvi, és partidari d’un Govern de coalició. Els votants del PP són els més favorables a un Executiu monocolor, mentre que l’electorat d’Unides Podem és el més partidari d’una coalició.

La divisió s’accentua molt més entre els votants del PSOE: el 51,6% vol un Gabinet en solitari després de l’experiència de governar amb els morats i el 44,7% advoca per mantenir la coalició. Entre els afins a Vox, partit que ara haurà de negociar amb el PP molts governs autonòmics i municipals, també hi ha més partidaris d’un Executiu monocolor (55,7%) que d’una coalició (42,4%). Per edats, els més joves aposten per la coalició i els més grans, pel Govern d’un sol partit.

I la pregunta clau: ¿quin govern? Doncs un pacte d’esquerres és preferit a un de dretes, però gairebé un terç dels espanyols optaria abans per un acord entre el PP i el PSOE que per l’aliança dins d’un bloc. Els percentatges estan molt dividits: el 32,8% aposta per un pacte PSOE-Sumar-Podem, el 31,9% prefereix una gran coalició PP-PSOE i el 22,7% advoca per un acord PP-Vox. Gairebé la meitat dels votants socialistes (48%) s’inclinen per una coalició d’esquerres, però un de cada tres (36%) es decantaria per pactar amb Feijóo. Entre els votants del PP, el 60% escolliria una coalició amb la ultradreta i el 30% triaria un acord amb Sánchez.

L’aliança entre els populars i els socialistes és l’opció majoritària entre les dones i entre els votants de 30 a 44 anys. Els homes i la resta de franges d’edat es decanten per un Govern d’esquerres, tot i que en tots els casos per marges molt estrets respecte a les altres possibilitats. I, per comunitats autònomes, la preferència per una coalició PP-PSOE cala com a fórmula favorita a tot el mapa excepte a Catalunya i Euskadi, on més de la meitat dels entrevistats opten per repetir la suma de les esquerres. Però, fins i tot en aquestes dues autonomies, la idea d’una entesa entre Feijóo i Sánchez agrada a 2 de cada 10 votants.

Notícies relacionades

Es desconeix si aquests resultats responen al temor que hagi pogut produir la victòria de les dretes en les municipals i autonòmiques. Un èxit que ha deixat un mal sabor de boca a la majoria dels espanyols. Segons el sondeig del GESOP, el 53,6% dels enquestats estan poc o gens satisfets amb el veredicte de les urnes, enfront el 38,6% que es declaren molt o bastant satisfets.

Els votants de partits conservadors són els que estan més contents, mentre que a les esquerres predomina el neguit, especialment entre els electors d’Unides Podem i d’ERC.

- Empresa responsable: GESOP.

- Tècnica d’investigació: entrevistes telefòniques.

- Àmbit d’estudi: Espanya.

- Població: majors d’edat amb dret a vot.

- Mostra: 1.003 entrevistes.

- Tipus de mostreig: proporcional per comunitats autònomes i dimensió de municipi. Selecció de la persona a entrevistar segons quotes creuades de sexe i edat.

- Marge d’error: +/– 3,10% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.

- Treball de camp: del 30 de maig a l’1 de juny del 2023.