Eleccions generals 23J

El PSOE llança una opa als votants de Podem però no descarta repetir la coalició

Els socialistes pretenen aglutinar el vot progressista tot i que no arribaran a vendre la idea de Govern en solitari

El PSOE llança una opa als votants de Podem però no descarta repetir la coalició
4
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

Sense saber encara si hi haurà acord entre Sumar i Podem o si hauran de competir tant amb Yolanda Díaz com amb Irene Montero, el PSOE s’ha llançat a degolla a buscar els vots de l’espai progressista. En l’estratègia de confrontació contra un Govern del PP i Vox, que defineix la campanya electoral de les generals anticipades del 23 de juliol, volen caçar en tot el bloc. Des de partits d’àmbit territorial com Més Madrid o Compromís fins als seus propis socis de coalició.

En les últimes 48 hores els socialistes han defensat sense embuts que el votant progressista els recolzi a ells. La portaveu de l’Executiu i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, va demanar aquest dijous que «el vot ha de concentrar-se entorn del PSOE». Però, pensant en el dia després de les eleccions, ¿significa que el PSOE està apostant per un Govern en solitari?. Fonts socialistes expliquen que no. «El que diem és que la millor papereta perquè no caiguin tots els drets aconseguits i no hi hagi una regressió a Espanya és la del PSOE».

La petició d’aglutinar el vot d’esquerres entorn dels socialistes és un canvi fonamental respecte a la preparatòria del 28M. Moncloa i Ferraz van plantejar la seva pròpia campanya, sense comptar amb Podem –la plataforma de Díaz no es presentava– i això va generar un conflicte públic amb els morats, a qui no van advertir abans de les mesures que Sánchez anunciava en els seus mítings i després aprovava el Consell de Ministres. Però van ignorar els seus retrets, van eludir contestar i el president, només al final de la campanya, va invocar el vot útil.

Una vegada que Podem s’ha enfonsat el 28M i els seus vots s’han llençat a les escombraries, els socialistes no volen malgastar aquest mos. Encara que suposi menjar-se l’espai de Yolanda Díaz. L’«ells o nosaltres» assoleix també el flanc de l’esquerra. Però això no suposa, reiteren a l’Executiu central, que després no repeteixin el Govern de coalició. Hi ha una decisió electoral d’«apel·lar a tots els vots» i de no presentar el PSOE, per difícil que això sigui, com a part d’una amalgama de partits que en l’àmbit parlamentari inclou ERC i Bildu. Una altra cosa són les opcions per a una investidura que neixi el 23J.

Aquest és un capítol que encara s’ha d’escriure però el que s’ha començat a redactar aquests dies inclou moltes ratllades. El PSOE i Podem es mostren públicament enfurismats l’un amb l’altre, sense dissimulacions. L’emprenyament dels socialistes amb els morats, a qui culpen de la seva derrota en les eleccions autonòmiques i municipals en la part quantitativa i la qualitativa, és majúscul.

S’aviva l’enfrontament

La secretària general de Podem, Ione Belarra, va atribuir els resultats al fet que el Govern central no havia sigut prou audaç en l’exercici de la seva gestió. «Tant de bo haver governat amb aquest PSOE. Un bloc progressista amb valentia i a l’altura de les expectatives de la ciutadania hauria frenat amb més eficàcia l’onada reaccionària i donat més motius a la gent per tornar a confiar en aquest Govern», va afirmar, després d’apel·lar Sánchez a l’espanyol de base per evitar l’arribada a la Moncloa del bloc de la dreta del PP i Vox, en el seu discurs aquest dimecres davant diputats i senadors.

Entre les mencions al seu tuit n’hi ha una de l’eurodiputat socialista Ibán García, en què respon: «¿Per què no deixeu de donar la tabarra al PSOE i us centreu a fer una candidatura unitària en el vostre espai polític?». «¿No us va semblar suficient el que va passar diumenge?», pregunta sobre el resultat electoral. El PSOE ha aguantat com ha pogut, a tots els nivells, amb resignació i disciplina la convivència en el Govern amb Podem. Però des del 28M s’ha obert una aixeta.

Notícies relacionades

En una entrevista aquest dijous a Onda Cero, Isabel Rodríguez va avisar que «ambicionem una majoria», el suport de persones que «segurament no recolzarien el PSOE en altres ocasions». La portaveu de l’Executiu central va assegurar que faran una crida als electors d’«altres posicions polítiques que sentin que aquest partit els pot representar per continuar avançant en aquest projecte de país».

En la intervenció del president del Govern central aquest dimecres davant el grup parlamentari del Congrés i del Senat, que va suposar el seu primer acte de la campanya electoral, ja va apel·lar que en els pròxims quatre anys li fa falta «un suport fort i rotund». Espanya «s’hi juga molt», va apuntar, per recordar a continuació l’«evolució incerta» de la guerra a Ucraïna, que «pot marcar el futur d’Europa per als pròxims 20 anys». L’actuació davant aquest conflicte ha sigut un dels molts temes que l’han enfrontat als seus socis de coalició. «Necessito comptar amb el suport social més gran», va recalcar. Això suposen els vots a Yolanda Díaz, a Podem si no van junts i a tot l’amalgama territorial de tall progressista.