Comicis el 23 de juliol

Anàlisi en temps real | ¿Per què Pedro Sánchez avança les eleccions generals? Quatre claus

Sánchez reacciona a la patacada del 28M avançant les generals al 23 de juliol

El PP veu «desesperació» en el cop d’efecte de Sánchez abans que li demanin que marxi

Anàlisi en temps real | ¿Per què Pedro Sánchez avança les eleccions generals? Quatre claus

EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pedro Sánchez curtcircuita la legislatura després de veure’s arrossegat per Albert Núñez Feijóo. Les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig es van plantejar com un assaig dels comicis generals i s’han convertit en l’espectacle final de la temporada. El president del Govern dilueix les Corts, trenca la coalició amb Unides Podem i avança la cita amb les urnes al 23 de juliol.

Espanya s’ha tenyit de blau i el cap del Govern recull el missatge de la ciutadania assumint la responsabilitat de la debacle amb un anunci sorprenent (fins i tot per al PP, malgrat les ganes d’aconseguir la Moncloa) i dràstic (ja que la cita amb les urnes havia de ser, com a molt tard, al desembre).

La decisió de Sánchez és una maniobra arriscada, però parteix de la voluntat de mirar de retenir la plaça abans que el desastre socialista sigui més gran i aprofitant l’aparador internacional. Aquestes són les quatre claus que justifiquen el cop de volant:

La mobilització

Sánchez ha pagat el preu de la desmobilització aquest 28 de maig, igual que tot l’espai a l’esquerra del PSOE. La baixa participació (51,48%) ha posat l’alfombra vermella a l’extrema dreta i ha portat Podem a la irrellevància política, ja que no ha sobreviscut a Madrid ni a València. Yolanda Díaz i l’aparell polític dels morats tenen tan sols deu dies per arribar a un acord, prenent com a lliçó els estralls de la disputa interna, pel preu pagat a les urnes. Dels seus resultats en les generals pot dependre la continuïtat de Sánchez a la Moncloa, així que es perfila una campanya electoral basada a brandir l’obra de Govern compartida, centrada a atacar el PP i a la caça del vot que aquest diumenge va decidir quedar-se al sofà.

Els pactes PP-Vox

Mentre Feijóo veu com s’accelera la seva anhelada campanya electoral, la precampanya s’inaugurarà amb la ressaca dels seus pactes amb Vox. I és que, si els populars volen consolidar el comandament a València, Aragó, La Rioja, les Balears i Extremadura, el líder popular s’haurà de posar la cotilla verda, a diferència d’Isabel Díaz Ayuso, que ha obtingut una majoria absoluta que li permet governar sense lligams. Els populars ja han absorbit en aquesta última cita electoral les restes de Cs, però Vox està en auge i el PP no aconsegueix absorbir els votants ultres per deixar de dependre dels seus dirigents.

La presidència europea

Notícies relacionades

L’1 de juliol Espanya assumirà la presidència europea i 22 dies després se celebraran les generals. Sánchez fa mesos que està de ‘tournée’ per Europa per preparar aquesta etapa tan rellevant des del punt de vista de la imatge i el poder, amb la qual busca reforçar el seu perfil com a dirigent internacional. El focus que tindrà repercutirà en la seva postura com a dirigent d’Estat amb comandament en les institucions compartides, davant un Feijóo que per ara no ha aconseguit despuntar en aquesta escena i que, si guanya i arriba a la Moncloa, haurà de liderar amb les prioritats que haurà fixat un mes abans Sánchez.

Tallar les ales a Feijóo

En les generals prima el personalisme, i Sánchez, malgrat la debacle, se sent més fort que Feijóo com a dirigent nacional. Així que busca tallar-li les ales perquè tingui menys temps per preparar l’assalt a la Moncloa. Arribar amb el record del fracàs socialista fins al novembre o el desembre podia condicionar massa les seves opcions, així que el president atura la carrera per escurçar distàncies, fent ús del botó electoral.