Frau en el vot per correu

‘Hawala’: així funciona el sistema que pot estar al darrere de la compra de vots per a les eleccions

‘Hawala’: així funciona el sistema que pot estar al darrere de la compra de vots per a les eleccions
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Segueix candent l’escàndol sobre la presumpta xarxa de compra de vots a Melilla, on la policia va detectar una «estructura mafiosa» de prop de mig centenar de persones que miraven de comprar la voluntat electoral de votants per 100 euros per cap o fins i tot seguint mètodes de coacció. Una situació que s’ha estès a altres punts de la geografia espanyola, on s’han destapat presumptes trames corruptes de compra de vots, amb el focus centrat principalment en el PSOE i el PP.

Mentrestant, avança la investigació a Melilla, i ja ha transcendit el mecanisme que utilitzava la trama per perpetrar l’acció fraudulenta de compra de vots: la ‘hawala’, que significa ‘canvi’ o ‘transferència’ en àrab. Un mètode d’allò més tradicional, allunyat de transaccions digitals i altres recursos de tecnologia sofisticada, però malgrat tot, resulta molt difícil de rastrejar, així que és un mètode molt utilitzat per moure fons opacs. 

La ‘hawala’ és un sistema d’intercanvi de divises més antic fins i tot que la banca tradicional, ja que el seu origen es remunta al segle VIII, ple apogeu de la Ruta de la Seda. En l’actualitat és un recurs socorregut especialment pel col·lectiu de treballadors immigrants als països occidentals més avançats, des d’on envien partides a les seves famílies als seus països d’origen. 

Confiança i anonimat

I és que el sistema es fonamenta en la confiança establerta entre els que participen en la transacció, els ‘hawaladars’, de manera que per enviar una suma a un altre país, es contacta amb un ‘hawaladar’ del país destinatari, que rep la suma en la divisa local. L’emissor rep la confirmació de l’operació amb una espècie de codi identificatiu.  

La liquidació es formalitza per mitjans financers o de béns i serveis, o es poden transferir les seves posicions a altres intermediaris que assumeixen l’operació i la liquiden fins i tot de manera multilateral, culminant el procés de transacció en gairebé absolut anonimat.

Notícies relacionades

La trama de compra de vots aprofita aquesta dificultat per rastrejar el curs dels diners així com el buit de la llei del règim electoral que regula la forma i els requisits necessaris per votar per correu. 

Els diners d’aquesta presumpta trama corrupta provenen del Marroc, país molt familiaritzat amb la ‘hawala’, segons revelen fonts dels investigadors. Els intermediaris imputats en la trama van utilitzar almenys dos milions d’euros, segons publica ‘El Debate’.