El partit de Puigdemont es desmarca del pacte del Govern espanyol amb ERC i EH Bildu

Junts rebutja la llei de vivenda perquè «no resol el problema» i envaeix competències catalanes

Nogueras acusa el Govern de no defensar l’autogovern

Junts rebutja la llei de vivenda perquè «no resol el problema» i envaeix competències catalanes
1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Junts per Catalunya no recolzarà la nova llei de vivenda del Govern espanyol, que compta amb el suport d’ERC i EH Bildu. El partit independentista argumenta que la llei envaeix competències i no resol el problema de l’accés a la vivenda. JxCat també acusa el Govern de no haver defensat les competències pròpies en matèria de vivenda.

«El Govern no es fa respectar. Tal com està la llei, no la podem recolzar. No respecta competències, no respecta el problema de la vivenda social i per això Sánchez anuncia els 50.000 pisos de la Sareb [el conegut com a ‘banc dolent’]; i no va acompanyada de recursos», ha resumit la diputada Míriam Nogueras, que ha assegurat que la seva força política ha negociat i continua negociant canvis en el text. Nogueras ha afirmat que part d’aquestes 50.000 vivendes necessiten reparacions i no estan en zones tensades, és a dir, amb alta demanda i poca oferta.

Regular preus, però temporalment

Nogueras ha defensat la llei catalana de vivenda, si bé ha assegurat que algunes de les seves mesures «no eren del tot correctes», en relació amb la limitació del preu dels lloguers. Uns lloguers que mentre va ser vigent la llei catalana van reduir els preus. «Però també es perjudica l’oferta de lloguer assequible. A Berlín va augmentar el mercat negre, a París es va reduir l’oferta un 15%, com a Catalunya, San Francisco i Estocolm», ha asseverat la parlamentària.

Notícies relacionades

Junts considera que la llei no dona seguretat jurídica als propietaris i no facilita la col·laboració publicoprivada, i lamenta que el parc de vivenda social sigui tan limitat en comparació amb altres països. Nogueras ha defensat la idea de posar un índex de referència als preus dels lloguers, més que un límit obligatori. «Estem a favor de poder indexar de manera temporal [els preus], la llei espanyola ho fa en clau estructural, hem intentat flexibilitzar aquest tema», ha apuntat.

Nogueras ha insistit en les seves crítiques al Govern per no haver defensat, segons el seu parer, les competències catalanes. «Sorprèn que el Govern no hagi defensat la invasió competencial», ha insistit.