Excepte la del Suprem

L’Audiència Nacional respon al Parlament Europeu que Puigdemont no té causes obertes

Per la seva condició d’aforat només pot ser investigat pel Suprem i amb el corresponent suplicatori

  • Els investigadors situen en la cúpula de Tsunami Democràtic el cercle de confiança de Puigdemont

  • Aquestes són les tres causes del procés que segueixen obertes a l’Audiència Nacional

L’Audiència Nacional respon al Parlament Europeu que Puigdemont no té causes obertes

EFE/ACN

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’Audiència Nacional ha respost al Parlament Europeu, a través del Consell General del Poder Judicial,que no té oberta cap causa contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, van informar a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA fonts jurídiques.

La Comissió d’Assumptes Jurídics del Parlament Europeu es va dirigir al tribunal especialitzat en delictes de terrorisme i econòmics de gran repercussió per interessar-se per si l’europarlamentari tenia oberta alguna causa que xoqués amb la immunitat que li confereix el càrrec. Ho va fer a partir d’una petició del mateix Puigdemont en defensa de la seva immunitat, després de llegir en una informació de fa un parell d’anys que estava sent investigat.

El president de la comissió, l’espanyol Adrián Vázquez, es va dirigir llavors a l’Audiència Nacional, però la missiva es degué extraviar i mai va tenir resposta. Per això va tornar a reiterar-la fa unes setmanes amb la presidència del tribunal amb seu a Madrid, exercida per José Ramón Navarro, com a destinatari.

Les fonts consultades assenyalen que el president, després de realitzar les gestions pertinents de comprovació, va remetre la seva resposta a l’Europarlament a través de l’òrgan de govern dels jutges, perquè la comunicació directa entre les cambres i els tribunals no està prevista en la legislació.

Una altra causa impossible

La resposta era fàcilment previsible perquè és impossible que a l’Audiència Nacional hi hagués algun procediment contra Puigdemont perquè per la seva condició d’aforat només podria ser investigat i jutjat pel Suprem, que és el tribunal pel qual està processat per desobediència i malversació per la seva responsabilitat en l’1-O.

A més, a diferència d’aquesta, la nova causa s’hauria obert posteriorment al fet que adquirís la seva condició d’eurodiputat, cosa que hauria obligat a remetre al Parlament Europeu el corresponent suplicatori una vegada que es comprovés que la investigació es dirigia contra ell.

No obstant, per no deixar de fer cap comprovació es va preguntar al Jutjat Central d’Instrucció número 6 en el qual es continuen investigant procediments relacionats amb el procés: Tsunami Democràtic, que encara està sota secret, i un altre relatiu als Comitès de Defensa de la República (CDR), la instrucció del qual ja va ser donada per tancada pel jutge Manuel García-Castellón. La resposta va ser negativa, perquè si trobés indicis el magistrat hauria d’haver remès una exposició raonada al Suprem perquè procedís a obrir la investigació.

Notícies relacionades

El reconeixement de la seva immunitat és la principal preocupació de Puigdemont per poder tornar a Espanya. Espera la resposta del Tribunal General de la Unió Europea a la demanda que va interposar contra el mateix Parlament Europeu per, segons la seva opinió, no haver-la defensat prou quan va concedir el suplicatori cursat pel jutge Pablo Llarena per dictar una euroordre en contra seu.

L’expresident català al·lega que aquest privilegi el protegeix també a Espanya i el magistrat sosté que no. Per això té en vigor una ordre de detenció nacional, la mateixa que es va activar quan l’exconsellera i europarlamentària Clara Ponsatí es va presentar a Barcelona sense posar-se a disposició del Tribunal Suprem.